Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[BOL]
[Siteshopper]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Veilinghal]
[Autosite]

Noord-Ierse vijanden
samen in één kabinet

Van onze correspondent - LONDEN, dinsdag

Noord-Ierland heeft voor het eerst een eigen regering en parlement waarin de politieke macht wordt gedeeld door katholieken en protestanten. Zeshonderd dagen na het historische vredesakkoord werd gisteren in Belfast binnen een uur een minstens even historisch kabinet met tien ministers gevormd.

Onder leiding van de Unionisten-leider en Nobelprijswinnaar David Trimble zullen gematigde en militante protestanten in het kabinet zaken moeten doen met hun katholieke collega's onder wie die van Sinn Fein, de politieke vleugel van de terroristenorganisatie IRA.

De ministersploeg van premier Trimble, met als vice-premier de gematigde, katholieke nationalist SDLP Seamus Mallon, bestaat uit drie leden van Trimble's UUP, twee van de militante DUP-partij van dominee Ian Paisley, drie leden van de SDLP en twee van Sinn Fein.

Het is voor het eerst dat Sinn Fein in het Verenigd Koninkrijk gebruik maakt van haar parlementaire rechten. De partij heeft altijd geweigerd in het Lagerhuis in Westminster zitting te nemen omdat parlementsleden een eed van trouw aan de Britse koningin moeten afleggen. De republikeinse partij, die streeft naar hereniging met Ierland, weigert dat.

Beledigingen

De vorming van de eerste Noord-Ierse executieve sinds ruim een kwart eeuw ging niet zonder slag of stoot. Eerst werd door de protestanten de positie van vice-premier Seamus Mallon aangevochten. Nadat deze hobbel was genomen, deed dominee Paisley een vergeefse poging Sinn Fein uit Stormont te weren. De republikeinen kregen een reeks beledigingen, variërend van "moordenaars" tot "terroristen", en beschuldigingen naar hun hoofd geslingerd. Sinn Fein wist echter beslag te leggen op twee belangrijke ministeries.

Martin McGuinness, van wie algemeen wordt aangenomen dat hij een vooraanstaand IRA-leider was of is, wordt minister van Onderwijs. De partij van Gerry Adams levert ook één van de twee vrouwelijke ministers. De welbespraakte lerares Bairbre de Brun krijgt de verantwoordelijkheid voor Gezondheid en Sociale Zaken.

Nigel Dodds (DUP), die tot minister voor Sociale Ontwikkeling werd benoemd, bezwoer nooit met McGuinness in één kamer te zullen zitten. "Wij hebben nu een meesterbrein in moordzaken die onze kinderen gaat onderwijzen", zei hij bitter. Dodds overleefde drie jaar geleden een IRA-aanslag op zijn leven toen hij zijn zwaar zieke zoontje in het ziekenhuis bezocht.

Overlevende

Trimble's UUP legde beslag op de portefeuilles Handel, Cultuur en Milieu. De keuze van de minister voor de laatste post, Sam Foster, was een verrassing. Foster is overlevende van de IRA-bomaanslag in Enniskillen in 1987, waarbij 11 doden vielen. De SDLP neemt Financiën en Hoger Onderwijs voor haar rekening en levert de tweede vrouw, Brid Rogers, als minister voor Landbouw in het kabinet. De DUP krijgt ook Regionale Ontwikkeling onder zijn vleugels.

De nieuwe regering zal donderdag aantreden nadat Westminster een groot deel van de macht heeft overgedragen. Tegelijk zal de Ierse regering haar grondwettelijke claim op Noord-Ierland formeel intrekken. Het is de bedoeling dat de IRA donderdag met de onafhankelijke ontwapeningscommissie zaken begint te doen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.