Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[BOL]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[Autosite]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Mahathir blijft aan
het roer in Maleisië

  Van onze correspondent - SINGAPORE, dinsdag

Na een korte maar heftige verkiezingsstrijd, die door premier Mahathir vooral onder de gordel werd uitgevochten, heeft het regerende Nationale Front bij verkiezingen in Maleisië gisteren zijn dominante positie behouden.

Aanhangers van de Maleisische premi er Mahathir hebben hun boot versierd met vlaggetjes van diens Nationale Front.

FOTO: REUTERS

Het Nationale Front regeert Maleisië sinds de onafhankelijkheid in 1957. De verkiezingen werden algemeen beschouwd als een referendum over de 73-jarige Mahathir, die sinds 1981 steeds autocratischer regeert en nu opnieuw een mandaat heeft gekregen voor vijf jaar.

Hoewel nog niet alle stemmen waren geteld tekende zich gisteravond een tweederde meerderheid af voor Mahathirs 14-partijencoalitie. Officieus liet het Nationale Front gisteravond al weten dat het kon rekenen op 132 tot 133 van de 193 zetels. Daarmee was tevens duidelijk, dat de in het Alternatieve Front verenigde oppositie er niet in is geslaagd haar voornaamste doel te bereiken, namelijk ervoor zorgen dat de regering niet in haar eentje grondwetswijzigingen kan doorvoeren.

Oppositieleidster Wan Azizah, voorzitster van de Nationale Rechtvaardigheidspartij, boekte niettemin een klein en onverwacht succes met de verovering van de zetel van haar echtgenoot, 's lands bekendste gevangene Anwar Ibrahim.

Anwar, tot september 1998 minister van Financiën en Mahathirs gedoodverfde opvolger, werd vorig jaar ontslagen en wegens corruptie veroordeeld. Zijn veroordeling en vooral zijn behandeling in de gevangenis (hij werd geblinddoekt en daarna geslagen), hebben tot verontwaardiging in het land geleid en Anwar tot onbetwiste leider van een actieve oppositiebeweging gemaakt.

Over haar parlementszetel zei Wan Azizah gisteravond: "Het is een overwinning van het volk. Het toont aan dat de mensen voor verandering hebben durven kiezen."

Mahathir zal vermoedelijk andere conclusies verbinden aan de verkiezingsuitslag. Hij zal de uitslag ongetwijfeld uitleggen als rechtvaardiging voor zijn harde en unfaire aanpak van de oppositie, die voor het eerst in de korte geschiedenis van het land de mensen met een afwijkende mening een stem heeft gegeven.

In de gelijktijdige provinciale verkiezingen leed het Nationale Front overigens een gevoelig verlies. In de provincie Terengganu werd het Front uit het zadel gelicht door de moslimpartij PAS, die de regering van dit gewest op islamitische basis wil schoeien. Na de provincie Kelantan, ook in het noorden, is hiermee een tweede gewest buiten controle van de landelijke machthebbers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.