Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Veilinghal]
[BOL]
[Siteshopper]
[EUBOS.NL]
[Autosite]
[Vacatures]

Groeiende onrust in Ambon en Atjeh

  Van onze correspondent - SINGAPORE, dinsdag

Nauwelijks een maand na zijn veelbelovende aantreden ziet de Indonesische president Wahid zich geconfronteerd met ernstige onrust aan beide uiteinden van het bijna 5000 kilometer lange eilandenrijk.

De afscheidingsbeweging in Atjeh dreigde gisteren met een revolutie wanneer Jakarta het gebied in het uiterste westen van Indonesië geen onafhankelijkheid schenkt.

Tegelijkertijd zag Wahid zich gisteren gedwongen 300 extra agenten naar de Molukse hoofdstad Ambon te sturen, aan het oostelijke uiteinde van de archipel. Bij botsingen tussen christenen en moslims vielen daar in de afgelopen dagen minstens 40 doden.

Nadat eergisteren minstens 7 mensen, onder wie 4 soldaten, bij onlusten in Ambon waren omgekomen bleef de situatie in de Molukse hoofdstad gisteren zeer gespannen.

"Alles is gesloten. Christenen en moslims hebben wegen afgesloten, en laten uitsluitend mensen van hun eigen geloof toe tot hun wijken", aldus een politiewoordvoerder.

In militaire kring wordt inmiddels overwogen het eiland Ambon langs religieuze lijnen op te delen om een burgeroorlog te voorkomen, aldus het persbureau Reuters gisteren.

Atjeh

Nadat president Wahid het afgelopen weekeinde voor het eerst duidelijk zei dat onafhankelijkheid geen optie is voor Atjeh, lopen de spanningen tussen Jakarta en de inwoners van het opstandige buitengewest op.

"Atjeh wenst geen dialoog meer", aldus Ismail Sahputra, een woordvoerder van de militante onafhankelijkheidsbeweging 'Aceh Merdeka' (Vrij Atjeh). "Als we geen onafhankelijkheid krijgen is het volk bereid de wapens op te nemen en de revolutie uit te roepen."

Wanneer Wahid deze week naar Atjeh komt om daar met de leiders te praten zal 'Aceh Merdeka' niet van de partij zijn, kondigde hij aan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.