Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Autosite]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Cubaans drenkelingetje
inzet juridische strijd

  Van onze correspondent - NEW YORK, dinsdag

De Cubaanse kleuter die vorige week op wonderbaarlijke wijze een ramp met een vluchtelingenboot voor de Amerikaanse kust overleefde, is de inzet geworden van een internationaal juridisch steekspel.

Cuba eist dat de 5-jarige Elian Gonzalez wordt teruggestuurd naar zijn biologische vader in Havana. Volgens het regime van Fidel Castro is het kind ontvoerd door zijn moeder en stiefvader, die beiden om het leven kwamen nadat de boot waarop zij met Elian de overtocht naar Miami hoopten te maken in een storm verging. Daarbij verdronken nog negen andere vluchtelingen.

Het jongetje wist zich twee dagen lang in leven te houden in de woeste golven door zich evenals twee andere overlevenden vast te klampen aan een autoband. Elian is tijdelijk toegewezen aan familieleden in Miami, die het kind hebben overladen met cadeaus. "Hij wil niet meer terug naar Cuba", aldus een oom die twee gouden kettingen voor het joch kocht.

Elians vader houdt echter voet bij stuk. Om internationaal de aandacht te vestigen op zijn voogdijclaim diende hij gisteren via de Cubaanse regering een klacht tegen de VS in bij de Verenigde Naties.

De anti-Castrogezinde Cubaanse gemeenschap in Miami heeft echter een advocaat in de arm genomen om Elian in de VS te houden. Een dramatische foto van de uit het water geviste Elian prijkt op duizenden posters waarop felle kritiek wordt geleverd op Castro. De posters worden vandaag uitgedeeld in Seattle waar Castro mogelijk zijn opwachting maakt bij de topconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.