Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Autosite]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Siteshopper]
[BOL]
[Veilinghal]

Aanhouder wint in Uruguay

  Van onze correspondent - SANTIAGO, dinsdag

Na vier vergeefse pogingen is het de Uruguese senator Jorge Battle (73) afgelopen zondag eindelijk gelukt te zegevieren in de presidentsverkiezingen. Battle, die in 1966 voor het eerst kandidaat stond voor 's lands hoogste ambt, kreeg 52 procent van de stemmen. Zijn tegenstander in de tweede en beslissende verkiezingsronde, lijsttrekker van een coalitie progressieve partijen Tabaré Vazquez, kreeg 44 procent van de stemmen.

Jorge Battle

Battle stamt uit een geslacht van prominente politici. Zijn vader Luis was tweemaal president in de jaren '40 en '50. Rond de eeuwwisseling kreeg een andere Battle-telg, José, een ereplaats in de geschiedenisboeken door als staatshoofd voor die tijd verregaande sociale wetten in te voeren, waarmee hij Uruguay de bijnaam bezorgde 'het Zuid-Amerikaanse Zwitserland'.

Jorge Battle won het presidentschap namens de Nationale Partij omdat hij voor de tweede verkiezingsronde de steun gekregen van zijn aartsrivaal, de Colorado Partij. Beide traditionele partijen sloegen de handen ineen om een overwinning van de linkse kandidaat Vazquez te verhinderen.

Battle staat bekend als een oprechte en eerlijke maar soms ook emotionele politicus. Aan het begin van de jaren zeventig daagde hij een mede-senator uit voor een zwaardgevecht nadat deze hem had beschuldigd te hebben geprofiteerd van een koersval van de Uruguese peso. Hij verloor het duel en raakte daarbij licht gewond. Pas later werd Battle's onschuld bewezen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.