Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[CMG]
[Compu'Train]
[Scoot]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[Eurocard/Mastercard]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]
[Euromatch/Brunel]

Krijgsmacht moet
verjongen

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

Ruim 5000 oudere beroepsmilitairen zullen in de komende tien jaar op zoek moeten naar ander werk.

Wel gaat Defensie op zoek naar 2100 extra jongeren die de parate troepen gaan versterken. Dat staat in de nieuwe Defensienota van minister De Grave en staatssecretaris Van Hoof.

De twee bewindslieden hopen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Keiharde garanties daarvoor worden echter niet gegeven. Wie weg moet, kan echter rekenen op veel hulp bij het vinden van ander werk.

Het laten afvloeien van 500 beroepsmilitairen boven de 30 à 40 jaar, per jaar past in een grootscheepse verjonging van de krijgsmacht. De baan voor het leven gaat verdwijnen. Defensie wil de jongeren langere contracten geven en een goede opleiding, waarmee ze na hun militaire tijd snel een baan kunnen vinden.

De grote fracties in de Tweede Kamer reageerden overwegend positief op de plannen van De Grave en Van Hoof. Het meest zuinig is nog de PvdA, die eerder heeft gedreigd weer te gaan bezuinigen als de PvdA-voorstellen niet zouden worden overgenomen.

"Per saldo een stap in de goede richting. Maar het zal van het Kamerdebat afhangen of Defensie gevrijwaard zal blijven van bezuinigingen", aldus PvdA-Kamerlid Zijlstra. De grootste regeringspartij wil onder meer dat de uitbreiding van de parate troepen met 2100 man wordt verdubbeld.

Wel tevreden is de PvdA dat Nederland en Duitsland gaan bekijken hoe het gezamenlijke legerkorps beter kan worden ingezet voor vredesoperaties. Eerder kondigde de PvdA aan dat dit legerkorps gewoon moest worden afgeschaft.

De vier grote partijen keren zich tegen de voorgenomen opheffing van een F16-squadron en de verkoop van 18 F16-toestellen. Verder willen PvdA, CDA en D66 dat een aantal fregatten wordt ingeruild voor kleinere kustwachtvaartuigen.

"Ik zal daar geen veto over uitspreken, maar de Kamer moet dan wel aangeven waar het geld vandaan moet komen", aldus De Grave. "Het in stand houden van het F16-squadron kost 55 tot 60 miljoen gulden per jaar en de verkoop zou honderden miljoenen opleveren. Bovendien zou de verkoop van moderne fregatten kapitaalvernietiging zijn."

Maar op termijn is er met hem best te praten over de vervanging van enkele fregatten door korvetten, liet De Grave blijken.

De militaire bonden reageren verdeeld op de nieuwe plannen. De ACOM en VBM-NOV hekelen het grote banenverlies onder de oudere beroepsmilitairen, maar de AFMP prijst het aangekondigde nieuwe personeelsbeleid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.