Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[Compu'Train]
[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[EUBOS.NL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]
[Scoot]

Otis: Lift mijden
in oudjaarsnacht

Van onze Haagse redactie - DEN HAAG, dinsdag

Liftenfabrikant Otis waarschuwt door middel van stickers op liften in ons land om tijdens de millenniumnacht de lift niet te gebruiken maar ouderwets de trap te nemen.

Volgens directeur T. Vreman van Otis Nederland worden de liftgebruikers puur uit voorzorg geattendeerd om te voorkomen dat mensen door bijvoorbeeld het uitvallen van de stroom de laatste nacht van de eeuw opgesloten moeten doorbrengen.

"De liften hebben geen datummechanisme en zijn op zichzelf dus automatisch millenniumbestendig. Maar we zijn daarbij wel afhankelijk van de stroomvoorziening. En aangezien de energiebedrijven geen honderd procent zekerheid kunnen geven tijdens de jaarwisseling nemen we het zekere voor het onzekere door de waarschuwingsstickers aan te brengen", aldus directeur T. Vreman.

Volgens de Otis kan het liftsysteem ook nog eens afhankelijk zijn van andere besturingssystemen waarvan niet duidelijk is of ze millenniumproof zijn. "Het kan zijn dat een lift in bijvoorbeeld een flat gekoppeld is aan een speciaal gebouwbesturingssysteem. Ook dat kan natuurlijk uitvallen. Iedereen weet dat er iets zou kunnen gebeuren, dit is gewoon nog een extra waarschuwing."

Naast voorzorgsmaatregelen zoals het plakken van de stickers op de 14.000 liften van Otis is tijdens de millenniumnacht ook een speciaal crisisteam operationeel. De liftgigant houdt honderd monteurs achter de hand voor noodgevallen. "We houden via onze vestigingen in andere landen in de gaten hou de jaarwisseling verloopt in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Als het daar uit de hand loopt dan geldt hier alarmfase rood, de hoogste fase. Als het goed gaat in die andere landen dan houden we het op oranje", aldus Vreman.

Op de sticker staat: 'Onze liften zijn millenniumproof maar als u twijfelt kunt u beter de trap nemen'. Volgens Otis zijn er naar aanleiding van de stickers die momenteel op alle liften worden geplakt nog geen verontruste telefoontjes binnengekomen. Ook andere liftfabrikanten gaan de gebruikers van hun liften waarschuwen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.