Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
30 november 1999
 

[CMG]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Eurocard/Mastercard]
[EUBOS.NL]
[Euromatch/Brunel]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[Scoot]
[Compu'Train]

VVD wil met CDA
wao'ers aanpakken

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

De VVD en oppositiepartij CDA willen de handen ineen slaan om met een radicale aanpak het uit de hand gelopen aantal arbeidsongeschikten met een wao-uitkering een halt toe te roepen.

De liberalen willen veel verder gaan dan het kabinet en denken dat ze samen met de coalitiepartijen PvdA en D66 geen goede en strengere plannen kunnen uitwerken. De VVD wil daarom in zee met het CDA.

Wilders (VVD) gaf gisteren aan dat hij in zal gaan op de uitnodiging van het CDA om 'eens bami te komen eten'. Hij doelt daarmee op het beroemde bami-akkoord tussen PvdA en CDA in 1993, waardoor die partijen een kabinetscrisis voorkwamen en de VVD haar wao-plannen op het laatste moment niet gerealiseerd zag.

CDA-leider De Hoop Scheffer wil met de VVD vooral proberen het grote aantal mensen dat om psychische redenen in de wao komt terugdringen. De VVD wil vooral de jongeren aanpakken. "Veel te veel jongeren onder 34 jaar zitten om psychische redenen in de wao. Die moet je veel beter begeleiden", aldus Wilders, die zich afvraagt of deze groep wel recht moet hebben op een wao-uitkering.

Daarnaast willen de liberalen dat de wao-verzekering wordt beperkt tot beroepsziektes en niet geldt voor bijvoorbeeld de gevolgen van een skivakantie.

Wilders zal deze week tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken ook veel voorstellen doen die vooral de arbeidsdeelname van ouderen en minima met een uitkering moet bevorderen. Zo wil de VVD flink snoeien in de aan inkomensafhankelijke regelingen zoals de huursubsidie en de vele gemeentelijke regelingen. Volgens Wilders worden daardoor te veel mensen gestimuleerd tot inactiviteit, omdat het aanvaarden van een baan veelal een inkomensachteruitgang betekent.

Ook de sollicitatieplicht voor ouderen zal de VVD opnieuw aan de orde stellen. "De huidige vrijstellingsgrens van 57,5 jaar moet vanaf 2001 jaarlijks met een jaar omhoog", aldus Wilders, die daarmee de arbeidsparticipatie van ouderen wil verbeteren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.