[PC Thuis]

Jubilaris FC Utrecht
pakt onvoldoende uit

Van onze sportcorrespondent - UTRECHT, maandag

FC Utrecht verzuimde tegen FC Den Bosch een feestje te bouwen. Het vierde zijn duizendste wedstrijd sinds de fusie op 1 juli in 1970 tussen DOS, Elinkwijk en Velox. Om het jubileum een beetje op te tuigen had het een aantal spelers van het eerste elftal uit die tijd uitgenodigd zoals eerste aankoop Co Adriaanse en Jan Groenendijk, schutter van het eerste doelpunt. In een nagenoeg uitverkochte Galgenwaard zagen de coryfeeën van toen de zoveelste wanvertoning van FC Utrecht voor eigen publiek.

Positief was dat de jubilaris nu zes van de zeven thuiswedstrijden met een (nipte) zege heeft afgesloten. Tegen de nummer laatst van de KPN/Telecompetitie werd het 2-1, inmiddels een bijna vanzelfsprekende uitslag in Utrecht. Maar met een beetje geluk had FC Den Bosch een gelijk spel kunnen afdwingen. "Wij zijn qua voetbal en strijd KPN waardig. Maar het ontbreekt ons aan doelpunten en dus ook aan punten", verzuchtte trainer Martin Koopman.

"We houden het in elke wedstrijd spannend", grapte collega Mark Wotte van FC Utrecht. "En dat is ook een vorm van vermaak." Het meest trouwe legioen in Nederland waardeerde dat maar ten dele. Na de miserabele eerste helft floot het zijn favorieten genadeloos uit. De feestende thuisclub sprintte dankzij een effectvolle vrije trap van Alfons Groenendijk al na negen minuten naar 1-0, maar raakte daarna hopeloos verstrikt in onthutsend geknoei. FC Den Bosch combineerde beter, veroverde het middenveld en had een paar keer uitzicht op 1-1.

"Tegen Ajax speelden wij de beste wedstrijd van het seizoen. Maar thuis hebben we moeite lekker vrij uit te voetballen. Misschien kwamen we te vroeg op 1-0", zocht Wotte naar een verklaring voor de anti-reclame in de eerste helft. In de rust wisselde hij twee spelers en schakelde gelijktijdig over op een wat meer aanvallend concept. De beloning volgde in de 57e minuut: 2-0 van invaller Marinus Dijkhuizen. Maar vier minuten later mocht Henk Vos in buitenspelpositie door gaan en frommelde uiteindelijk de 2-1 achter doelman Harald Wapenaar.

Prompt sloeg de verlamming weer toe bij FC Utrecht. De jubilerende club raakte andermaal in de greep van de onrust en had de mazzel dat FC Den Bosch weigerde de score op te voeren tot 2-2. "Het is heel vervelend maar we hebben geen geld om een spits te kopen", treurde Koopman, die wat laat Harry van der Laan inbracht als extra-aanvaller naast de eenzame en weinig geïnspireerde Vos.

FC Utrecht - FC Den Bosch 2-1 (1-0). 8. Groenendijk 1-0, 57. Dijkhuizen 2-0, 61. Vos 2-1. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 13.000. Gele kaart: Oliseh, Shew Atjon (FC Utrecht), Liefden, Willems (FC Den Bosch).