[Vacatures]
[Qxl]

RKC stapelt stunt op stunt

WAALWIJK, maandag

RKC heeft zich door een zege op Sparta (2-1) brutaal gemeld in de subtop. De Waalwijkers vochten jaar in jaar uit tegen degradatie, maar staan nu bij ploegen als Roda JC, Heereenveen en Willem II. Clubs die elk seizoen strijden om Europees voetbal. Zo ver zal RKC waarschijnlijk niet komen, maar het is duidelijk dat trainer Jol in Waalwijk met de zesde plaats boven verwachting presteert.

Het ging tegen Sparta echter niet gemakkelijk. Net als in de laatste thuiswedstrijd tegen Cambuur (3-2 winst) startte RKC voortvarend en kwam opnieuw snel op voorsprong. Vervolgens zakte de ploeg weg naar een bedenkelijk niveau om in de tweede helft alsnog orde op zaken te stellen. Niemand in Waalwijk maakte zich daar na afloop druk over. De Brabanders boekten tegen Sparta de vierde zege op rij.

RKC profiteerde in de beginfase van de zwakte op de linkerflank bij Sparta. De aanvalsdrift van RKC leverde al na vier minuten een grote kans op. Schops zette van rechts voor, waarna Lanckohr op de lat schoot. Kort daarna doelpuntten de Waalwijkers toch. Lanckohr passeerde gemakkelijk Goossen. Doelman Kooiman had vervolgens geen antwoord op het schot van de rechterspits.

De thuisploeg verzuimde echter door te drukken. Het spel van RKC werd rommeliger, vooral achterin. Zo speelde Govedarica in het centrum veel te laks en die nonchalance resulteerde in de gelijkmaker van Nielsen. ,,Het ging aanvankelijk zoals ik wilde, met een snelle goal. Vervolgens drukten we niet door, maar gingen we achteruit voetballen. En dan maak je het je onnodig moeilijk'', aldus Jol.

De RKC-trainer heeft echter een gelukkige hand van wisselen. Vorige week nog velde invaller Yuri Corrnelisse met twee doelpunten FC Den Bosch. Tegen Sparta stelde Heesakkers de zege veilig. Hij viel in de tweede helft in voor Schops. Heesakkers schoot in de 66e minuut raak na een corner van De Graef.

Sparta kon daar weinig tegenoverstellen. Trainer Roks noemde de nederlaag dan ook logisch en verdiend.

RKC - Sparta 2-1 (1-1). 6. Lanckohr 1-0, 16. Nielsen 1-1, 66. Heesakkers 2-1. Scheidsrechter: Van Beek. Toeschouwers: 5500. Gele kaart: Elzinga (Sparta).