Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Cybercard]
[Qxl]
[Vacatures]
[PC Thuis]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Arbitrage frustreert Calderwood

Van onze sportcorrespondent - SITTARD, maandag

Van een zaak is Jimmy Calderwood verlost als hij binnenkort na 30 jaar terugkeert naar zijn geliefde Schotland: Nederlandse scheidsrechters. Een voortdurende bron van ergernis voor de NEC-coach. Ook weer tijdens het 2-2 gelijke spel dat de Nijmegenaren bij Fortuna Sittard bevochten. Scheidsrechter Sterk heeft de beslissing om te verhuizen er in elk geval niet moeilijker op gemaakt voor de scheidende coach. Sterk onthield NEC zeker een penalty en dus een reële kans op de overwinning.

Calderwood heeft inmiddels geleerd zijn lippen wat meer op elkaar te houden; zijn ogen evenwel schoten vuur. "Dankzij de scheidsrechter raken we de wedstrijd kwijt", was de overtuiging van Calderwood. Geheel onterecht was de verontwaardiging niet. Voor de pauze had Joost Volmer twee keer (De Gier en Goulooze) aan de noodrem getrokken binnen het beruchte gebied. En toen de bal eindelijk, twintig minuten voor tijd, op de stip ging, omdat Paciorek de doorgebroken Latuheru onderuit haalde, was geel op zijn plaats geweest. Een kaart, die voor de Tsjechische Fortuna-middenvelder het einde van de wedstrijd had betekend, omdat hij reeds eerder geel had gezien.

Momenten dat het verlangen naar het eiland het weer wint van de voortreffelijke sfeer die Calderwood bij NEC aantrof. De ploeg had hem een gepast cadeautje mee richting Dunfermline willen geven, maar daar kwam het uiteindelijk niet van. Al vroeg in de wedstrijd nam de thuisclub de leiding na een mooie actie en dito schot van Rolf Landerl. NEC dicteerde het spel en de gelijkmaker van Jack de Gier, tien minuten voor de pauze, was een logisch gevolg.

Dat Fortuna met aanmerkelijk meer fanatisme aan het tweede bedrijf zou beginnen, daarvoor had Calderwood zijn mannen al gewaarschuwd. Maarten Atmodikoro verloor niet lang na de hervatting het partijtje duw- en trekwerk van de Landerl en werd afgefloten door Sterk. Ruud Kool liet zich die kans niet ontgaan: 2-1.

Vanaf dat moment lag een Fortuna-overwinning voor de hand. Totdat Dennis Gerritsen knullig balverlies leed bij het NEC-strafschopgebied. Van Rijswijk ging aan de haal, bediende Latuheru, die net tevoren tegen de lat had geschoten. Nu kwam hij niet eens tot een schot, omdat Paciorek hem van de voeten liep. Ex-Fortunees Anton Janssen zorgde vanaf de stip voor de puntendeling.


Fortuna Sittard - NEC 2-2 (1-1). 6. Landerl 1-0, 36. De Gier 1-1, 53. Kool 2-1 (strafschop), 67. Janssen 2-2 (strafschop). Scheidsrechter: Sterk. Toeschouwers: 7000. Gele kaart: Kiekens, Landerl, Paciorek, Kool, Wright (Fortuna S), Pothuizen, Latuheru (NEC).


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.