Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[PC Thuis]
[Qxl]
[Cybercard]

Boete heeft effect

door Sieb Oostindie - ROTTERDAM, maandag
foto: Hans van Tilburg

Het was gistermiddag om 13.00 uur onwezenlijk stil in De Kuip, waar voor Feyenoord de belangrijkste wedstrijd van het jaar op het programma stond. De Rotterdammers moesten van PSV winnen om aansluiting te houden, maar ook gezien de toekomst was het een kwestie van buigen of barsten na een week, waarin de landskampioen de nodige commotie doormaakte. Met name Jean-Paul van Gastel en Bert Konterman stonden onder hoogspanning. Na de gelukkige 1-0 zege viel het duo elkaar in de armen en deelde ook de nieuwe aanvoerder Kees van Wonderen in de enorme opluchting, die zich van de Rotterdamse ploeg meester maakte. De driepunter kwam niet in aanmerking voor de schoonheidsprijs, maar daar ging het in dit geval allang niet meer om. "We leven nog", constateerde Leo Beenhakker. "En het belangrijkste is, dat de rijen weer gesloten zijn".

De oplossing, om de boete voor Van Gastel en Konterman van ƒ25.000 om te zetten in een storting in het Feyenoord Feyenoord Premie Effect, was uitermate slim. Niet alleen tekenden de spelers zelf (en dus niet hun zaakwaarnemers!) voor de vrede met de club en trainer, zij investeerden feitelijk in hun eigen toekomst. Een belangrijk signaal naar het legioen, dat langzamerhand begon te morren, maar de zege op PSV als teken van de grote verbroedering zag. "Ik wou, dat ik die oplossing zelf verzonnen had", reageerde Beenhakker, die niet wilde loslaten wie het brein was (adviseur Jan D. Swart?). "Nu gaat het geld ook niet in een pot, die uiteindelijk bestemd is voor de spelers, maar komt het de club ten goede".

Het was Feyenoord aan te zien, dat er zware belangen op het spel stonden. PSV voetbalde makkelijker dan de Rotterdammers. Arbiter Roelof Luinge wist, dat hij aan de bak kon, maar gaf Van Gastel het voordeel van de twijfel, toen hij al na zeven minuten Van Nistelrooy neertrapte. Na de gele kaart zouden er nog negen volgen, plus één rood exemplaar. Hoewel hij de wedstrijd doodfloot, had de Groninger in de meeste gevallen het gelijk aan zijn zijde. Pas na rust werd hij wat te pietluttig.

Het zorgvuldigere PSV speelde beter op balbezit. Niettemin was de mooiste kans voor Feyenoord, maar Tomasson schoot op aangeven van Kalou op de paal. Doelman Waterreus kon zijn vingers nog net tegen de bal krijgen en behoedde de Eindhovenaren zodoende voor een achterstand. De goalie, die vorig seizoen nog rood kreeg in Rotterdam, wist Cruz na een uurtje ook te behoeden van scoren, toen de Argentijn een prachtige dieptebal van Kees van Wonderen al even mooi onder controle bracht. Tomasson bediende de spits andermaal, die op dat moment buitenspel stond maar toch mocht aanleggen. Verdediger Nikiforov bracht op de doellijn redding met zijn hand: rood en een penalty. Het was Van Gastel te prijzen, dat hij achter de bal op de stip ging staan. De Brabander schoot niet geweldig in, maar weerstond de psychische belasting met de winnende goal: 1-0.

Het was opvallend, hoe goed PSV daarna nog met tien man partij bleef bieden. Kolkka schoot kort voor tijd zelfs nog op de lat. "Het was na de rode kaart nog een heroïsch gevecht. Voor een topwedstrijd ging er teveel fout. Toch krijgt Feyenoord van mij een compliment na de pandoering in deze week. Niemand praat er over drie dagen nog over, of het verdiend was", zei Eric Gerets.

De Rotterdammers hielden de tegenstanders uit Eindhoven soms met handen en voeten tegen. Dat alleen al toonde aan, dat de ploeg er alles aan gelegen was om de zege uit het vuur te slepen. Leo Beenhakker had de vrije vrijdag al geofferd en belegde zaterdag een trainingskamp om de spelers weer naar elkaar toe te laten groeien. "Ik merkte, dat we weer allemaal hetzelfde wilden gaan doen", vertelde Beenhakker. "We hebben met zijn allen gestreden voor de zege en dat was cruciaal tegen een goede ploeg als PSV".

Arbeid adelde deze keer voor Feyenoord. Kees van Wonderen gaf Beenhakker in Bergambacht zijn 'ja-woord' wat betreft het aanvoerderschap: "We hebben met zijn allen een oplossing gevonden vóór het duel met PSV en dan moet al het gedoe op een gegeven moment dus gewoon over zijn. Want kun je er mee leven, dan is het verder af", doelde hij met name op zijn bondgenoten Van Gastel en Konterman, die niet eens door heel kritische woorden een heleboel rotzooi over zich heen gegooid kregen. "Wij voelden al meteen, dat er een vreemd sfeertje hing en met zo'n extra druk kun je niets meer dan alles geven wat je hebt. We hebben het met zijn allen nog steeds goed voor met Feyenoord, daarom kwam de overwinning nu ook heel goed uit. Voor de titel blijft de achterstand nu overzienbaar. Dit was vooral ook een ruggensteuntje om in de toekomst niet zoveel punten meer te morsen".


Feyenoord - PSV 1-0 (0-0). 60. Van Gastel 1-0 (strafschop). Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 35.000. Rode kaart: 57. Nikiforov (PSV). Gele kaart: Van Gastel, Van Wonderen, Konterman, Rzasa, Kalou en Van Vossen (Feyenoord), Dirkx, Kolkka, Van Bommel en Waterreus (PSV).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.