Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Qxl]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[PC Thuis]

Gelukkige zege Ajax

door Valentijn Driessen - ALKMAAR, maandag
foto: Martin Mooij

Niet de spelers die AZ-trainer Gerard van der Lem het veld had ingestuurd, maar zij die naast hem op de bank zaten, waren de oorzaak van het 1-2 verlies thuis tegen Ajax. Niet direct, maar indirect. Na ruim een uur spelen zag de Amsterdammer zich gedwongen de totaal leeggespeelde John Bosman en de geblesseerde John Mutsaers en Ferdino Hernandez naar de kant te halen.

Met Hans van der Woude, Miel Mans en Elbekay Bouchiba verloren de Alkmaarders de grip op de wedstrijd. Van der Lem leverde noodgedwongen te veel kwaliteit in. De ene na de andere Ajax-aanval golfde daarna over het doel van AZ heen totdat invaller Brutil Hosé zeven minuten voor tijd een voorzet van Aron Winter simpel achter doelman Oscar Moens knikte.

Zodoende deed de bekerwinnaar uit Amsterdam prima zaken dit weekeinde. Zelf drie punten bijeen sprokkelen in Alkmaar en grote concurrent PSV dat de punten laat in Rotterdam. Zodoende gaat Ajax dit seizoen voor het eerst ècht aan de leiding in de KPN Telecompetitie. Want zelfs als PSV de inhaalwedstrijd wint dan nog heeft de ploeg van Jan Wouters een punt voorsprong.

Ajax speelde overigens allerminst overtuigend tegen AZ. Maar het zat de ploeg gewoon erg mee in De Hout. Eerst kwam het tegen de verhoudingen in op voorsprong. Na zestien minuten verloor Barry van Galen zijn tegenstander Aron Winter uit het oog bij een pass van Pius Ikedia, de Nigeriaanse rechtsbuiten. Fernando Ricksen moest kiezen tussen Winter en Richard Knopper. De Limburger, die door Ajax wordt begeerd voor de rechtsachterpositie, koos voor de bal en liet Knopper los. De pass van Winter viel door Ricksen evenwel niet te onderscheppen en Knopper passeerde de vallende Moens eenvoudig: 0-1.

AZ toonde veerkracht. Het bleef Ajax opjagen en kreeg uiteindelijk de beloning voor zoveel offensieve daden. Waar Ferdino Hernandez, Peter Wijker, Dries Boussatta en John Mutsaers misten of op Fred Grim stuitten daar scoorde good-old John Bosman. De 34-jarige spits kopte de zesde corner van Boussatta van dichtbij tegen het net: 1-1.

Het experiment met Brian Laudrup als vervanger van de zieke Nikos Machlas in de spits en Ikedia als rechtsbuiten was Jan Wouters allerminst bevallen. Hij bracht Wamberto voor de Nigeriaan en Laudrup ging op z'n vertrouwde stek op rechts spelen. Langzamerhand vloeide de kracht uit de Alkmaarse ploeg en nadat Hosé de gekwetste Knopper verving, was er geen houden meer aan.

De Antilliaan miste eerst een voorzet van Wamberto omdat de bal door het hobbelige veld juist opsprong toen hij zijn wreef eronder zette. Met het hoofd had Hosé later meer geluk.

Inmiddels rijst de vraag of Ajax binnen de landsgrenzen nog wel valt te stoppen deze competitie. Niet vanwege het spel want tot dusver imponeerde de koploper slechts in de uitwedstrijd tegen Willem II. Maar stel je voor als Jan Wouters de trein in de Amsterdam ArenA op de rails krijgt. Ondanks alle kritiek die de oefenmeester en z'n ploeg bijna wekelijks oogsten, moet zo'n scenario niet tot de onmogelijkheden worden gerekend.

Eens zal Nikos Machlas namelijk scoren met Jesper Gronkjaer en Brian Laudrup op de flanken. Eens zullen Richard Witschge, Ferdi Vierklau, Shota Arveladze en Dani fit zijn en Christian Chivu ontwikkelt zich door schade en schande (twee rode kaarten) zo snel dat Wouters eigenlijk nu al niet meer om de Roemeen heen kan.

De spelers die overbleven waren goed genoeg om AZ te verslaan. "Ik heb niet zo'n grote selectie als Ajax", aldus AZ-trainer Gerard van der Lem. "Bij AZ kan je niet werken met 40 man." Nee, na de luxeproblemen die Van der Lem als assistent van Louis van Gaal had bij Ajax en FC Barcelona, is de coach bij AZ blij als hij voldoende spelers heeft om het wedstrijdformulier met achttien namen te vullen.

"Had ik Robert van der Weert en Youssef Fertout (beiden geblesseerd red.) kunnen wisselen voor Bosman en Mutsaers dan had ik tien minuten voor tijd rustig een achterover kunnen gaan zitten, een lekkere sigaar opgestoken en genoegen genomen met één punt."

Het gebrek aan kwaliteit naast hem op de bank zorgde er echter voor dat het een zware pijp werd die Gerard van der Lem na AZ-Ajax rookte.


AZ - Ajax 1-2 (1-1). 16. Knopper 0-1, 31. Bosman 1-1, 83. Hose 1-2. Scheidsrechter: Koopman. Toeschouwers: 8300. Gele kaart: Verlaat, Ikedia, Chivu (Ajax).


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.