Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Cybercard]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[PC Thuis]
[Vacatures]

Nijs en Groenendaal weer
op dezelfde golflengte

door Ard Bierens - GIETEN, maandag

Een lekke band in de laatste honderden meters werd Richard Groenendaal gisteren fataal in de Superprestige-veldrit in Gieten. De Brabander kon echter geen traan laten om zijn ongelukkige derde plaats. Daarvoor stemde het koersverloop hem te zeer tevreden. Zijn benen waren super, maar wat veel belangrijker was: Sven Nijs en hij toonden zich voor het eerst sinds tijden echte ploegmaats. En dat belooft wat voor de toekomst.

Een week eerder in het Tsjechische Tabor lieten Nijs en Groenendaal zich, ondanks hun uitstekende conditie, als gewillig vee door wereldkampioen Mario de Clercq naar de slachtbank leiden. Uiteindelijk stond het Rabo-duo toen met lege handen en kregen ze bergen kritiek te verwerken van binnen- en buitenwacht. Hoewel het een publiek geheim is dat de Belg en de Nederlander niet elkaars beste vrienden zijn, werd de onderlinge rivaliteit die zich verleden week openbaarde, de afgelopen dagen onder vier ogen uit de wereld geholpen.

In Gieten leek dat in de slotfase direct zijn vruchten af te werpen. Op verzoek van Groenendaal liet Nijs een gaatje vallen voor de concurrenten Mario de Clercq en de sterk rijdende beloftenkampioen Bart Wellens. In een mum van tijd pakte de coureur uit Sint-Michielsgestel, die in de voorgaande rondes zijn demarrage perfect had voorbereid, een voorsprong van twintig seconden. Achter hem probeerde Sven Nijs de rivalen zo veel mogelijk in toom te houden.

Onbedreigd door de concurrentie ging Groenendaal de laatste omloop in. Net op het zwaarste gedeelte van het mooie zandparcours, waarop in januari ook om de nationale titel wordt gestreden, sloeg het noodlot echter keihard toe en verdween de voordelige marge als sneeuw voor de zon. Juist toen de ongelukkige Groenendaal van vader Rein een nieuw rijwiel kreeg aangereikt, stoven De Clercq en Nijs hem zonder mededogen voorbij.

Het was niet meer dan rechtvaardig dat Nijs, de veelvraat van het huidige cross-seizoen, de wereldkampioen van de zege wist te houden. De twee Rabo-renners zijn momenteel heer en meester over de wereldtop van de cyclo-crossers. Een tweede cadeautje voor De Clercq in acht dagen tijd zou daarom te veel van het goede geweest zijn. Voor Nijs betekende de overwinning zijn tweede zege van het weekend. Zaterdag toonde hij zich al de sterkste in de Duinencross van Koksijde. Met zijn succes van gisteren, zijn elfde alweer, kwam de jonge Belg weer alleen aan de leiding in de Superprestige.

"Nijs en De Clercq moeten er het maximale uit proberen te halen. Ik had daarom niet op een cadeautje gerekend", reageerde Groenendaal realistisch. Dat hij de sterkste man was van allemaal, was slechts een schrale troost. "Alleen de eerste plaats telt."

"Van mij mocht Richard winnen", deed Nijs zijn relaas. "Mario is niet de betere renner van ons drieën. Maar toch zal iemand zich moeten opofferen om hem uit het wiel te krijgen. Daarom heb ik het gat laten vallen. Gek genoeg had ik een voorgevoel dat Richard nog lek zou rijden. Daardoor kreeg ik alsnog de kans mijn goede benen uit te buiten."

Uitslagen Gieten: 1. Nijs (Bel) 1.02.14, 2. De Clercq (Bel) 0.07, 3. Groenendaal (Ned) 0.11, 4. Wellens (Bel) 0.31, 5. Van Santvliet (Bel) 1.35, 9. Van der Poel (Ned) 2.06.

Stand: 1. Nijs 85, 2. Groenendaal 76, 3. De Clercq 64, 4. Van der Poel 49, 5. Wellens 45.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.