Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[PC Thuis]
[Cybercard]

Nuyt heeft podium in zicht

Van onze speciale verslaggever - BERLIJN, maandag

Met een voldaan gevoel constateerde Andrea Nuyt dat het erop begint te lijken. De 25-jarige sprintster uit de kernploeg van Gerard Kemkers verwierf zich zaterdag bij de Wereldbeker sprint in Berlijn een plekje tussen de mondiale elite. Met een tijd van 39,23 eindigde ze als vierde op de 500 meter. "Ik weet dat het nog sneller kan. Nu sta ik nog net naast het podium, de volgende keer sta ik erop."

De Japanse Eriko Sanmiya nam tijdens de tweedaagse in het even lege als sfeerloze Sportforum vier keer plaats op het ereschavot, waarvan drie keer op de hoogste trede. Alleen op de 500 meter van gisteren moest ze de Duitse Monique Garbrecht voor zich dulden, de andere afstanden (één 500, twee 1000 meters) won ze glansrijk. De suprematie van Sanmiya is opvallend. Vorig jaar was ze met een elfde plaats op de WK sprint niet veel meer dan een middenmoter, in Berlijn heerste ze als een ware vorstin. Op beide 500 meters heette Andrea Nuyt (gisteren achtste) haar directe tegenstander.

Zaterdag liet Nuyt zich nog verrassen. "Normaal kijk ik bij het uitkomen van de bocht direct naar het scorebord om te zien welke tijd er voor me in zit. Nu liet ik me afleiden doordat Sanmiya zo'n stuk voor me reed, waardoor ik direct mijn slag verloor. Stom. Eigenlijk had ik gewoon mijn ogen dicht moeten doen en rammen. Het is toch alleen maar een kwestie van rechtuit rijden."

De sprintster die in haar carrière eenmaal bij een Wereldbeker op het podium mocht plaatsnemen (vorig seizoen, derde in Collalbo), maakte dit jaar de overstap van de sprintkernploeg van Mueller naar de nieuwe, gemengde kernploeg van Gerard Kemkers. Het lijkt een verschil van dag en nacht. De opportune werkwijze van Mueller tegenover de Drentse nuchterheid van Kemkers. Volgens Nuyt valt dat alleszins mee en schuilt de voornaamste verandering in de samenstelling van de groep. Zij is feitelijk de enige sprintster die Kemkers onder zijn hoede heeft.

"Ik ben daardoor meer op mezelf aangewezen. Dat was vooral in het begin moeilijk. Bij Mueller zat ik tussen sprinters die allemaal op dezelfde wijze trainden en dezelfde wedstrijden afgingen, nu moet ik steeds voor mezelf afwegingen maken: is dit goed voor mij of juist niet? Dat is soms lastig. Je wilt namelijk niet alles alleen doen, maar aan de andere kant moet je je ook weer niet te veel door de allrounders laten sturen. Er bestaat zeker een soort tussenweg, die heb ik echter wel eerst moeten vinden. Ik ben er zelfstandiger door geworden."

Nuyt wil het ontbreken van andere sprinters in haar groep niet direct als een nadeel bestempelen. "Alleen wil ik wel het moment voorblijven dat het een nadeel zou kunnen worden. Om verder te komen moet er misschien wel een sprinter bijkomen." Hoewel ze haar wensen al kenbaar heeft gemaakt, zal er dit seizoen niets veranderen. Er zitten in haar ploeg jongens die gewoon een 38'er kunnen rijden. Dus zo hoog is de nood nou ook weer niet", aldus topsportcoördinator Ab Krook. Nuyt zal dus geduld moeten betrachten. Daar maakt ze geen punt van. "Het gaat immers de goede kant met me op."

De progressie wijt ze vooral aan gemaakte aanpassingen in haar techniek en de oefeningen van de Amerikaanse krachttrainer Jim McCarthy, die door toedoen van Kemkers tot eind oktober bij de KNSB onder contract stond en die nu alleen nog schriftelijk geraadpleegd wordt. "Zijn oefeningen waren heel erg op het schaatsen gericht. Ik moet nu nog leren de gewonnen kracht om te zetten in snelheid op het ijs. Dat doe ik door met mijn benen meer druk te zetten. Het gaat al redelijk, maar het kan altijd beter."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.