Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[PC Thuis]
[Cybercard]

Ervaring geeft de doorslag

Van onze handbalmedewerker - SITTARD, maandag

De handballers van Tegelman/Sittardia hebben de kans gegrepen om de reguliere competitie als winnaar af te sluiten door met 30-21 van mede-kandidaat E & O te winnen. "Winst was noodzakelijk", vond trainer Gino Smits, maar daarnaast wilden we ons sportief revancheren voor de eerder geleden uit-nederlaag (23-22). E & O won toen verdiend omdat wij het nalieten te doen, nu waren we van meet af aan de betere en gedrevener ploeg."

De wedstrijd ging voortdurend gelijk op, ondanks het lichte speloverwicht van Sittardia. Het sterk vernieuwde en verjongde E & O kon het goed bijbenen tot driekwart van de wedstrijd. Toen volgde er een fase waarin Sittardia scherper in de defensie stond en tweemaal balverlies van E & O in overtal middels een snelle tegenaanval afstrafte. De marge liep in ruim 5 minuten op naar 6 doelpunten in het voordeel van de Limburgers, die vervolgens de alles-of-niks-manoeuvre van de Emmenaren resoluut pareerden: 30-21. Voor Smits was het duidelijk dat zijn ploeg de zege dik verdiend had: "Door iets te veel individuele dekkingsfouten en slordig omgaan met de kansen kwam ons surplus aan ervaring niet in de score tot uitdrukking. Pas toen de verdediging als een blok stond, werd onze agressievere instelling beloond." Concurrent-coach Peter Portengen had vooral moeite met de hoogte van de uitslag: "Het leek lange tijd alle kanten op te kunnen gaan, zoals de meeste duels tussen ons. Vijf slechte minuten van onze kant leidden de zeer geflatteerde nederlaag in. Sittardia trok de wedstrijd geroutineerd naar zich toe. Het is goed te zien dat het een ploeg is met een hogere gemiddelde leeftijd, wij hebben slechts vier jongens van boven de 21." Smits praat liever over eredivisie-ervaring dan leeftijd. "Kijk naar Robin Gielen en Sven Coonen, allebei jonge binken, maar wel al vier à vijf jaar ervaring op het hoogste niveau. Dat is wat E & O logischerwijs nog niet kan hebben. Talent hebben ze in de vorm van Jeroen Kunstman en cirkelloper Renting ontegenzeggelijk."

Opvallend was de zeer bescheiden rol van de uit Duitsland teruggekeerde schutter Jop Hagreize, die niet helemaal topfit leek en slechts éénmaal doel trof. Dat kwam Sittardia goed uit omdat Hagreize in de eerder dit jaar gespeelde Super Cup met 11 treffers zich een ware plaag had getoond. Nu kwam het grote gevaar van de steeds beter in vorm rakende Vladimir Tomanovic. Bij Sittardia viel vooral de collectiviteit op en hoewel er over de hele linie gescoord werd, was de linkeraanvalszijde met Gielen en Rutger Sanders dominant.

Met nog 7 duels in de competitie te gaan is nu al zeker dat de traditionele top-drie Aalsmeer, Sittardia en E & O zich voor de play-offs zal plaatsen. In HVM/Tachos zien Smits en Portegen door de invloed van de teruggekeerde Robert Nijdam een goede vierde, maar geen concurrent voor de titel. Voor hen beiden is er maar één doelstelling: het kampioenschap.

 


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.