Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[PC Thuis]
[Qxl]
[Cybercard]
[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Basketballers verliezen van Zweden

Van onze basketbalmedewerker -ALMERE, maandag

Het Nederlands basketbalteam heeft zaterdagavond een gevoelige nederlaag geleden. In het belangrijke EK-kwalificatieduel tegen Zweden verloor de ploeg van bondscoach Bob Gonnen zaterdagavond in sporthal Waterwijk te Almere met 61-66. Hoewel de andere uitslagen in de poule in het voordeel van Oranje uitpakten, zijn de kansen op plaatsing voor de EK-eindronde nu al flink geslonken.

"En toch ben ik trots op dit team", zei een strijdbare bondscoach Gonnen na afloop. "Ik ben blij deze jongens te mogen coachen. Ze hebben alles gegeven. Meer zat er, gegeven de omstandigheden, niet in." De kleine Israëliër doelde op de belabberde voorbereiding waarmee hij Oranje moest klaar stomen voor deze belangrijke ontmoeting. In slechts anderhalve trainingssessie moest de debuterende coach zijn ploeg prepareren voor de dik verloren uitwedstrijd tegen Israël en in nog eens twee trainingen op het thuisduel tegen Zweden. "We zijn in die korte tijd 150 procent vooruit gegaan. Geef mij nog een paar dagen en we winnen tegen de Zweden en verliezen met minder verschil van Israël."

Onbedoeld formuleerde Gonnen hiermee een ernstige aanklacht tegen de NBT, de stichting die in feite als enig oogmerk heeft het creëren van zoveel mogelijk trainingsuren voor Oranje. Gonnen werd met een 'mission impossible' opgezadeld. Hij was bovendien gehandicapt door de afwezigheid van de geblesseerde Rolf Franke en de in Spanje uitkomende Serge Zwikker en Fransisco Elson. De laatste twee werden door hun Spaanse broodheren opgeëist voor de daar doorlopende competitie.

Het moet gezegd worden dat de bondscoach bijna het onmogelijke presteerde. Hij liet, door tijdnood gedwongen, dezelfde aanvalsystemen spelen die zijn voorganger Lucien van Kersschaever had ingebracht. In de eerste minuten werd de toon gezet. Geert Hammink moest aanvallend de kar trekken, aangezien Eric van der Sluis geen millimeter vrijheid kreeg van de Zweedse verdedigers.

Nederland met een sterke Wierd Goedee (tien punten) miste bovendien te veel vrije worpen. Daardoor kon het in de eerste helft niet voldoende profiteren van zijn veel hogere schotpercentage (56 om 40 procent). De 36-31-voorsprong bij rust had dan ook veel hoger kunnen uitvallen.

Toen het Nederlandse vizier na de hervatting niet meer op scherp stond en de bezoekers wel goed door kwamen, gingen de Zweden erop en erover. Even, bij 59-55, had Nederland nog de troeven in handen maar moest uiteindelijk berusten in de Zweedse 2-11-eindsprint. De wedstrijd werd in feite verloren vanaf de vrije worp lijn, waar Oranje 9 van de 24 strafworpen miste tegen de Zweden 2 van de 9.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.