Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Vacatures]
[PC Thuis]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[Cybercard]

Gijs van Lennep autocoureur van de eeuw

door Coo Dijkman - NOORDWIJK, maandag
foto: Frans van de Wakker

Gijs van Lennep is zaterdagavond in Noordwijk tot 'Beste Nederlandse autocoureur van de Eeuw' uitgeroepen. De 57-jarige Blaricummer kreeg van een vakjury de meeste stemmen maar tijdens de stijlvolle en gezellige gala-avond van de Dutch Autosport Awards nam tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendijk het meeste applaus in ontvangst. Voor velen was de uitverkiezing van Van Lennep dan ook kennelijk een verrassing en de winnaar gaf zelf ook aan dat zijn mede-genomineerden Toine Hezemans, Jan Lammers, Jos Verstappen en dus Luyendijk wat hem betreft ook 'vereeuwigd' hadden mogen worden.

"Daarom ben ik bijzonder trots dat ik uit hun gezelschap ben gekozen", zei de sympathieke jonkheer die tweemaal de 24 Uren van Le Mans won, zegevierde in de Targa Florio maar ook in 1973 en 1975 een WK-punt in de Formule 1 behaalde. Vooral die allround-heid en zich later opwerpend als rijdersbegeleider in de VW Golf- en Citroën-merkenraces hebben voor de jury de doorslag gegeven. Van Lennep kreeg onder andere een fraai schilderij aangeboden waarop kunstenaar Harm Mulder een onvervalste impressie van zijn Le Mans-wagen had weergegeven.

De avond was oranje getint en niet alleen omdat het laatste autosportgala van dit millennium in het in artdecostijl opgetrokken Hotel Oranje werd gehouden. Ook ZKH Prins Bernhard die de autosport altijd een warm hart heeft toegedragen, deed van zich spreken. Dat ging weliswaar moeizaam vanwege zijn gezondheid ("niets om je over op te winden", zei hij manmoedig) maar de felicitatie aan zijn vriend Gijs van Lennep kwam via de video welgemeend over. Prins Bernhard wierp zich destijds ook op als beschermheer van het Racing Team Holland dat met oranje Porsches reed en waarin Van Lennep als grote belofte naam en faam verwierf.

Zijn kleinzoon Prins Bernhard junior lijkt al evenzeer met het autosportvirus besmet. Hij bezocht al eens Grands Prix en evenals vorig jaar ontbrak hij niet op het gala van initiator NAV. Bernhard jr. zat aan tafel bij oud-coureurs Tonio Hildebrand en Toine Hezemans, de racende acteur-zanger Chris Zeegers en bij zakenman Roel Pieper die een nog wat onduidelijk plan ontvouwde om via internet betrokken te zijn bij het Dutch Touring Car Championship. Presentator Olav Mol begreep er niet veel van, zo ook de stampvolle zaal. De beoogde kroonprins bij Philips die de functie overigens niet heeft aanvaard, zal ongetwijfeld zijn 'DTCC Shares Online' nog wel eens nader toelichten.

De tijd dat Hans Grimmelt met behulp van anti-plaspillen een etmaal lang aan de pitsmuur zat om voor Van Lennep de rondentabel voor de 24 Uren van Le Mans bij te houden, behoort tot het verre verleden. Het is nu hightech wat de klok slaat en inmiddels heeft de elektronische postduif (e-meeuw) zijn vleugels uitgeslagen via het internet. Deze zegeningen van de nieuwe tijd vergalden bijna de autosportverkiezing want nog voordat de uitslag van diverse categorieën bekend gemaakt werd stond die door een menselijke fout al 's middags op het net. En dat tot groot genoegen van Toine Hezemans die met zijn tijd is meegegaan. Steeds bij de aankondiging 'And the winner is....' wist de surfer al de winnaar te noemen.

Internationaal winnaar Tom Coronel was ook al op de hoogte van zijn uitverkiezing maar dat had te maken met zijn race-verplichtingen in Japan, zodat de Formule Nipponkampioen via de video - gemaakt in Macau - de jury bedankte en de aanwezigen een prettige avond kon toewensen.

De winnaars van de Mobil 1 Dutch Autosport Awards 1999 zijn:

'Formule 1' Beste autocoureur van de Eeuw: Gijs van Lennep.

'DTCC Shares Online' Beste Nederlandse coureur internationaal: Tom Coronel.

Radio 538 Citroën Saxo Cup: Jaap van Lagen.

Grootste Nederlands jong talent: Jaap van Lagen.

'Carros' Beste racewagen van de eeuw: McLaren-Honda MP 4/4.

Beste Nederlands raceteam internationaal: AR Motorsport.

Beste Nederlandse raceteam nationaal: Van Kalmthout Racing.

Beste all-time sponsor nationaal: Marlboro.

'Connection Advice & Service' Sportiefste automerk internationaal: Daimler-Chrysler.

'Mobil 1' Photo Award:Peter van Egmond.

De jury bestond uit: Dirk Buwalda (Circuit Park Zandvoort), Coo Dijkman (De Telegraaf), Jaap Dik (Racing Rallying Insight), Hans Ernst (Circuit Park Zandvoort), Jeroen Hin (Teylinger Event Management), Gijs van Lennep (die niet meestemde met de coureur van de eeuw) en Rob Wiedenhoff (Autovisie).


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.