Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Veilinghal]
[PC Thuis]
[ABN AMRO]
[BOL]
[TopCarrieres]
[V & L informatica]

Natwest wijst ook hoger
bod Bank of Scotland af

Van een onzer verslaggevers - EDINBURG, maandag

De Schotse bank Bank of Scotland heeft haar bod op branchegenoot National Westminster fors verhoogd. Had Bank of Scotland eind september nog £20,9 miljard (ƒ73 miljard) over voor Natwest, de bank is nu bereid £27,6 miljard (ƒ96 miljard) op tafel te leggen. Natwest noemt echter ook het nieuwe bod "onvoldoende".

Het hogere bod van Bank of Scotland kwam koud een dag nadat de Britse overheid had laten weten geen bezwaar te hebben tegen een overname van Natwest door Bank of Scotland. Naast Bank of Scotland zit ook Royal Bank of Scotland op het vinkentouw: deze bank liet de Britse autoriteiten half november weten wel oren te hebben naar een fusie met Natwest. Natwest zelf gaat echter liever zelfstandig verder.

Het eerste bod van Bank of Scotland dateert van 24 september. De Schotse bank stelde als noodzakelijke voorwaarde aan de overname dat Natwest de aankoop van levensverzekeraar Legal & General afblaast. Banken moeten zich met bankieren bezighouden en verzekeren aan verzekeraars overlaten, aldus topman P. Burt van Bank of Scotland.

Burt leverde verder ongezouten kritiek op het bestuur van Natwest. Die zou verantwoording af moeten leggen voor de tot dusver matige prestaties van de bank. Om de zaak ten goede te keren, zou het bestuur volgens Burt op moeten stappen en Natwest niet-kernactiviteiten afstoten.

Het nieuwe bod eveneens in aandelen betekent een premie van 58 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel Natwest op 23 september, de dag voor aankondiging van het eerste bod van £20,9 miljard. Nieuw is dat Bank of Scotland aandeelhouders Natwest een bijzonder dividend in het vooruitzicht stelt, van £1,20 per aandeel.

Het dividend, dat afhangt van de overname van Natwest, wordt uitgekeerd na de verkoop van Natwest-onderdelen Ulster Bank, Greenwich Natwest en Gartmore. Voor vermogensbeheerder Gartmore heeft het Nederlandse ABN Amro interesse, zo werd eerder al bekend. Het nieuwe bod van Bank of Scotland loopt af op vrijdag 17 december.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.