Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Veilinghal]
[TopCarrieres]
[ABN AMRO]
[BOL]
[PC Thuis]
[V & L informatica]

Geen teken van oververhitting

Van een onzer redacteuren - VOORBURG, maandag

Ondanks de onstuimig groeiende economie zijn er geen signalen van oververhitting. Schaarste van productie en arbeid, hetgeen een remmend effect kan hebben op de groei, leidt vooralsnog niet tot stijgende prijzen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in haar maandelijkse conjunctuurbericht.

Dit bevestigt de theorie van aanhangers van de 'nieuwe economie' die menen dat een sterke economische groei zonder oplopende inflatie mogelijk is, zo meent het CBS. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de economie met een groei van boven de 4% "maar doordendert", zoals deze krant vrijdag kopte.

Met een groeicijfer van boven de 3% gedurende veertien kwartalen is sprake van een economische boom die de laatste 20 jaar niet is geëvenaard. De gangbare indicatoren die duiden op een rem op de economische ontwikkeling, ontbreken, zo meent het CBS.

De aanhoudende daling van de werkloosheidscijfers en het record openstaande vacatures duiden weliswaar op een krapte op de arbeidsmarkt, maar aan de andere kant lijkt schaarste van de productiefactor kapitaal minder nijpend. Volgens het CBS is de bezettingsgraad van het machinepark in de industrie met 84,3% hoog, maar niet hoger dan het gemiddelde van de jaren negentig. De inflatie tenslotte vertoont geen stijgende lijn. De producentenprijzen door de hoge olieprijzen daarentegen weer wel.

Het producentenvertrouwen bereikte in Nederland in september van dit jaar het hoogste niveau ooit gemeten door het CBS. Het consumentenvertrouwen dat eveneens halverwege dit jaar fors herstelde, is gehandhaafd op hetzelfde hoge niveau. Het vertrouwen in de economie is hiermee in Nederland fors groter dan in een aantal andere Europese landen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.