Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[BOL]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Autosite]

Noord-Ierland krijgt
toch een regering

Van onze correspondent - LONDEN, maandag

De pro-Britse unionisten hebben ingestemd met de installering van een protestants/katholieke regering in Noord-Ierland hoewel de terroristenorganisatie IRA nog niet is ontwapend.

Een meerderheid van 58 procent van de grootste unionistenpartij UUP schaarde zich zaterdag achter het door UUP-leider David Trimble gesteunde plan voor de eerste Noord-Ierse regering sinds 1974, waarmee het achttien maanden geleden bereikte vredesakkoord eindelijk kan worden uitgevoerd.

Vandaag al zullen de tien leden van het kabinet, vijf protestanten en vijf katholieken, worden benoemd: drie van Trimble's eigen partij UUP, twee van de militante partij van dominee Ian Paisley DUP, twee van de republikeinse partij Sinn Fein en drie van de gematigde katholieke partij SDLP. De protestantse Nobelprijswinnaar Trimble wordt de eerste premier, met als vervanger de SDLP-man Seamus Mallon.

Afgerond
Vanaf donderdag kan de regering aan de slag, nadat het parlement in Londen en de koningin zelf de procedures voor de (gedeeltelijke) machtsoverdracht hebben afgerond.

De stemming zaterdag was een overwinning voor het binnen zijn eigen partij dikwijls omstreden leiderschap van Trimble die meermalen zijn reputatie op het spel zette om het al zes jaar geleden ingezette vredesproces, in april '98 bekroond met een vredesakkoord, te redden.

Om zijn grootste tegenstanders binnen de UUP over de streep te trekken, beloofde hij, met zijn drie ministers, te zullen aftreden indien de IRA februari volgend jaar nog steeds niets aan ontwapening heeft gedaan. De ontwapening is steeds het grootste struikelblok voor de uitvoering van het vredesakkoord geweest.

Trimble riep Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, op nu ook de stap te wagen, doelend op het inlossen van de belofte van de IRA om een vertegenwoordiger aan te wijzen die met de onafhankelijke ontwapeningscommissie zal onderhandelen. Maar Adams wees de termijn van februari voor de ontwapening door IRA af omdat in het vredesakkoord geen tijdpad daarvoor is afgesproken.

De wetgevende macht in Belfast, onder meer op het gebied van onderwijs, gezondheid, financiën, sociale diensten, huisvesting en transport, zal in handen komen van een 108 leden tellende assemblee. Zij werden al in juni vorig jaar gekozen. Londen blijft onder andere verantwoordelijk voor de openbare orde in Noord-Ierland.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.