Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[Vacatures]
[Veilinghal]
[BOL]
[Autosite]
[EUBOS.NL]
[Siteshopper]

Basiliek weer in oude staat

Na een twee jaar durende restauratie van de kerk waarvan het plafond door een aardbeving was ingestort, houdt kardinaal Angelo Sodano, de minister van Binnenlandse Zaken van het Vaticaan, een speciale mis in de Sint-Franciscus basiliek in het Italiaanse stadje Assisi.

Bij aardschok in 1997 viel een deel van het gewelf met daarop de beroemde fresco's van de kunstenaar Giotto in meer dan 300.000 stukken naar beneden. Na de restauratie, die 80 miljoen gulden heeft gekost, was de basiliek gisteren weer open voor het publiek.

Twee Franciscaner monniken en twee experts kwamen in 1997 om het leven toen ze de schade van een eerdere aardschok wilden opnemen. Het viertal werd door het gewelf bedolven. Tijdens de mis werden de vier herdacht.

Niet iedereen was even enthousiast over de heropening. Vele duizenden mensen leven sinds de aardbeving nog steeds in tijdelijk gefabriceerde woning en caravans in afwachting van een huis. "Sint Franciscus zou zelf eerst aan de huizen hebben gedacht en pas daarna aan de kunst", zeiden enkele nonnen van de Clarissen-orde. De Italiaanse regering hoopt echter dat de terugkerende stroom toeristen voor het broodnodige geld in het stadje zal zorgen.

FOTO'S: AP/EPA


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.