Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[EUBOS.NL]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Scoot]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]

Beneluxtrein ramt
intercity in flank

door Eric de Brouwer - DORDRECHT, maandag
FOTO: ANP

Honderden treinpassagiers zijn gistermiddag bij Dordrecht aan een ramp ontsnapt, toen twee volgepakte treinen met elkaar in aanrijding kwamen. Als door een wonder raakten bij deze crash, waarbij beide treinen ontspoorden, slechts vier inzittenden lichtgewond.


Hulpverleners buigen zich over een jongetje dat met een pijnlijke arm uit de gekantelde trin werd gehaald. Er bleek gelukkig niets aan de hand te zijn.

Het ongeluk gebeurde gisteren rond kwart voor een in de middag bij de wissel even ten zuiden van het station Dordrecht. Op dit punt, waar twee sporen in één baan overgaan, ramde de internationale trein Amsterdam-Brussel een sneltrein in de flank die vanuit dezelfde richting (Amsterdam) op weg was naar Breda.

Door de botsing kantelden een locomotief en een rijtuig van de sneltrein als luciferdoosjes tegen een geluidswal. Van de zogeheten Beneluxtrein ontspoorden vier wagons. In de twee treinen zaten op het moment van de crash in totaal bijna 300 mensen. Toegesnelde hulpdiensten haalden de reizigers snel uit hun benarde positie.

De vier lichtgewonden werden overgebracht naar een ziekenhuis in Dordrecht. Een 86-jarige man uit Santpoort (ingeklapte long) en zijn 84-jarige echtgenote, en een 7-jarig jongetje uit Rotterdam en zijn moeder die na behandeling weer naar huis konden.

De overige passagiers werden opgevangen in een nabijgelegen hotel. Van daaruit konden de meeste gedupeerden later hun reis met bussen en taxi's alsnog voortzetten.

Een van de gestrande passagiers die gistermiddag in het Postiljon-hotel op verhaal kwam, is de 76-jarige mevrouw J.M. Schilperoord uit Dordrecht. Zij zat in de sneltrein naar Breda en was op weg naar het Brabantse Prinsenbeek om daar familie te bezoeken. "Ik zat rustig wat te lezen, toen de trein begon af te remmen. Kort daarop hoorde ik een enorme klap en zag ik hoe een andere wagon omviel. Toen ik even later uit de trein werd gehaald en de ravage zag, kon ik alleen maar denken: wat hebben we een geluk gehad!"

In de wagon die tegen de geluidswal viel, zaten de heer A. Emons (49) en zijn 45-jarige vrouw, afkomstig uit Lelystad. "We waren net ingehaald door de internationale trein, toen een enorme klap ons heen en weer schudde. Onze wagon schoot van de rails en kantelde. Hierdoor werden we platgedrukt tegen de ramen."

Met de tranen in de ogen en de schrik nog in de benen verhalen zij: "Er was geen paniek in de wagon. Maar we zaten klem en konden daardoor geen andere mensen helpen. Gelukkig staken wat jongelui de handen uit de mouwen om medereizigers zo snel mogelijk uit de trein te helpen."

De heer H. Purmessur (45) en zijn vrouw (35) waren vanuit Londen een weekeinde overgekomen om Amsterdam en Brussel te bezoeken. Zichtbaar aangeslagen haalt mevrouw Purmessur de treinkaartjes uit haar handtas. "De conducteur had net een stempel gezet toen we een knal hoorden en we uit onze stoelen en op de grond werden gesleurd. De conducteur viel over ons heen. Sommige mensen huilden, andere passagiers schreeuwden."

Over de toedracht van het ongeluk konden de NS gisteren nog niets zeggen. Woordvoerder J. Krijgsman: "We hebben Railned opdracht gegeven een diepgaand onderzoek in te stellen. In afwachting van de resultaten hiervan doen we geen enkele speculatie."

Door het ongeval was er gisteren de hele dag geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe. De Thalys-treinen van Amsterdam naar Parijs moesten noodgedwongen een andere route nemen en reden niet langs Schiphol, Den Haag en Rotterdam.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.