Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
29 november 1999
 

[EUBOS.NL]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Scoot]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]

Massale drukte bij anti-overvalcursus

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, maandag

Het loopt storm bij de anti-overvaltraining van MKB Adviseurs. Steeds meer ondernemers willen aan de cursus deelnemen.

In Amsterdam waren er afgelopen najaar zoveel aanmeldingen dat niet alle ondernemers konden deelnemen. Zij moeten wachten op de volgende cursus, die in het voorjaar zal worden gehouden.

Tijdens de training worden met behulp van acteurs verschillende overvalsituaties in scène gezet. De ondernemers spelen zelf mee. Zij krijgen allerlei tips over hoe ze het best kunnen reageren.

Afgelopen week kwam in Tilburg een sigarenhandelaar om het leven toen zijn winkel werd overvallen. "Uit krantenberichten heb ik begrepen dat deze man zich verweerde. Dat was zijn goed recht, maar in de cursus wordt ondernemers geleerd dit vooral niet te doen", zegt E. van der Sluis van MKB Amsterdam.

De das om
Het MKB Amsterdam stelt dat het grof geweld bij overvallen steeds meer ondernemers emotioneel en financieel de das omdoet. Het stuit veel middenstanders tegen de borst dat er veel meer aandacht voor de begeleiding en opvang van de overvaller is dan voor de slachtoffers. Ze moeten het veelal zonder gerichte hulp stellen en genoegen met een kleine schadevergoeding nemen.

Het MKB Amsterdam pleit voor een wetswijziging. Gedacht wordt aan meer mogelijkheden om via het strafproces een schadevergoeding te krijgen. Om meer financiële genoegdoening te krijgen, moeten gedupeerden van een overval nu vaak nog een langdurige civiele procedure voeren.

Ook wil het MKB een waarborgfonds instellen. Hieruit zou, in afwachting van het verhalen van de kosten op de dader, meteen de vastgestelde schade moeten betaald. Daarnaast moet een dergelijk fonds garant voor goede (juridische) hulpverlening aan slachtoffers staan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.