Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[CMG]
[Compu'Train]
[Scoot]
[Eurocard/Mastercard]
[EUBOS.NL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]

Spaarloonregeling blijft intact

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, zaterdag

Minister Zalm en staatssecretaris Vermeend (Financiën) lijken alsnog bereid de halvering van de spaarloon- en premiespaarregeling in het nieuwe belastingstelsel terug te draaien.

Om de gunstige regeling voor de werknemers in stand te houden, moeten de werkgevers echter meer gaan betalen aan de fiscus.

In hun oorspronkelijke plannen zouden de spaarloon- en premiespaarregelingen, waarvan ruim 2 miljoen werknemers gebruik maken, van ruim 3300 gulden tot 1500 gulden worden ingeperkt.

Zalm en Vermeend stuurden gisteren een dik pak papier met antwoorden op allerlei vragen naar de Kamer. Daarin geven zij een alternatief aan waarbij de huidige regelingen volledig gehandhaafd blijven. De enige beperking is dat de bedragen niet meer zoals nu nog het geval is jaarlijks worden geïndexeerd op basis van de inflatie.

Hogere heffing
In ruil daarvoor zullen echter wel de werkgevers een hogere heffing moeten gaan betalen over het spaarloon- en premiespaargeld. Op dit moment bedraagt deze werkgeversheffing 10 procent, maar volgens Zalm en Vermeend zal dit bedrag omhoog moeten naar 15 procent.

Alleen op die manier kunnen de bewindslieden per saldo toch de 500 miljoen gulden binnenhalen die in het regeerakkoord is afgesproken omtrent de versobering van de werknemersspaarregelingen. Het premiesparen en het spaarloon zijn fiscaal gunstige regelingen. De populariteit groeit nog steeds zodat de overheid steeds meer inkomsten misloopt.

Ook voor de kleine ondernemers en mensen met kleine banen hebben Zalm en Vermeend gisteren alternatieven gepresenteerd die de dreigende inkomensachteruitgang bij deze groepen zou kunnen wegnemen.

Afstand
Premier Kok heeft gisteren nadrukkelijk afstand genomen van zijn minister Zalm, die eerder deze week aankondigde in het nieuwe belastingplan ruim een half miljard extra te willen uittrekken voor de middeninkomens.

Dat bedrag zou komen bovenop de ƒ5 miljard aan lastenverlichting die het kabinet voor de belastingoperatie in petto heeft. "Zalm heeft een inkijkje gegeven in zijn manier van denken. Dat is zijn eigen verantwoordelijkheid, maar het kabinet moet nog een afweging maken", aldus de premier, die daarmee aangaf dat de bewindsman voor zijn beurt heeft gesproken.

Kok herhaalde nog eens dat ook hij iets aan de middeninkomens wil doen omdat die er van alle inkomensgroepen het meest bekaaid van af komen. Maar hij liet de mogelijkheid open dat er geschoven wordt binnen het afgesproken bedrag van ƒ5 miljard. Dat zou betekenen dat andere groepen dan iets moeten inleveren, erkende de premier.

Zalm en Vermeend werken in hun antwoorden van gisteren slechts voorlopige alternatieven voor de middeninkomens uit. De bewindslieden erkennen wel dat de pijn vooral zit bij de start van de derde schijf van 42 procent, die begint bij 54.000 gulden. Daarmee ligt het voor de hand dat later besloten gaat worden de tweede schijf te verlengen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.