Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[Cybercard]
[PC Thuis]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[Vacatures]

Chelsea geeft Feyenoord
voetballes: 3-1

LONDEN, donderdag

Feyenoord kreeg gisteravond op Stamford Bridge in Londen een keihard lesje van Chelsea, dat meer dan duidelijk maakte dat de Rotterdammers nog ver weg zijn van de Europese top. De ploeg van Leo Beenhakker, die al wat gelukkig de laatste 16 haalde in de Champions League, liep tegen de eerste internationale nederlaag op van dit seizoen. De 3-1 uitslag was niet eens zo shockerend: de wijze waarop de ploeg ontmaskerd werd, was dat wel.


Tore Andre Flo, de man van de wedstrijd, slalomt langs de zittende Ulrich van Gobbel. De Noorse aanvaller van Chelsea had met twee treffers een belangrijk aandeel in de uiteindelijke 3-0 zege op Feyenoord
.
FOTO: HANS VAN TILBURG

Het zeer complete Chelsea speelde Feyenoord boordevol vertrouwen en negentig minuten lang in een hoog tempo van de mat. Hier was sprake van een ontluisterend klasseverschil. Feyenoord wist zich geen enkele raad, kon geen enkel tegenwapen verzinnen en droop als een aangeslagen bokser af van Stamford Bridge, in de hoop dat het zondag tegen PSV weer een hele andere dag en een andere wedstrijd wordt.

Leo Beenhakker wijzigde zijn team op vijf plaatsen in vergelijking met het elftal dat in Maastricht nog een 3-0 voorsprong weggaf aan MVV. Alleen Cruz was nog niet klaar voor een hele wedstrijd, maar voor de rest kon de Feyenoord-trainer teruggrijpen op zijn sterkste elftal, waarin ook Peter van Vossen zijn basisplaats had heroverd. De vraag was alleen waar dit elftal precies stond. Met name ten aanzien van de teruggekeerde blessuregevallen. Het was al snel duidelijk dat die vraag met de nodige fronsen beantwoord moest worden. Chelsea gaf meteen gas en maakte duidelijk dat de Rotterdammers hier een moeilijk avondje gingen beleven.

Wat heet! Het verschil in niveau tussen de Londenaren en Rotterdammers was enorm. In een enorm hoog tempo snelde Chelsea met one-touch football af op het doel van Jurek Dudek. De ploeg van Gianluca Vialli ontpopte zich al snel als een gesmeerde voetbalmachine, die een spelletje op de fraaie mat legde, waarop Feyenoord het antwoord simpelweg schuldig bleef. En hoezo communicatieproblemen? Chelsea speelde met acht nationaliteiten, waarvan een Engelsman, maar de spelers vonden elkaar blindelings. En iedereen kon voetballen. Het was een pure kwestie van éénrichtingsverkeer op één helft van het veld, waar Feyenoord niets aan veranderde, of het dat nu wilde of niet.

Maar waar konden de Rotterdammers gezien het huidige seizoen eigenlijk op terugvallen? Nooit speelden ze een hele wedstrijd goed. De intentie was gisteravond in orde, de uitvoering kwam neer op een soort van 'alle-hens-aan-dek-verdedigen'. Kees van Wonderen deed het goed, Uli van Gobbel ook, maar de rest van het elftal wist niet waar het het zoeken moest. Waar was Van Gastel? Stopper Konterman is geen killer als het op verdedigen aankomt en geeft nog weleens te veel ruimte weg, maar hij wist toch ook nog veel Engels gevaar te keren. Feyenoord kon daarentegen maar geen rust in de ploeg krijgen. Als het eindelijk eens in balbezit kwam. Er werd veel te snel de lange bal gezocht in plaats van eens op balbezit te spelen. Eigenlijk was het nog een wonder dat de ploeg nog twee kansen wist te creëren. Kalou en Somalia testten de kwaliteiten van Ed de Goeij, die keurig overeind bleef. Voor de rest was het eigenlijk wachten op het genadeschot.

Niet voor de eerste keer dit seizoen was het Jurek Dudek, die zijn ploeg lang op de been hield. Met de ene save na de andere onderscheidde de Pool zich. De keeper raakte zeven minuten voor rust geblesseerd, maar beet op zijn tanden in de wetenschap dat derde doelman Graafland bij afwezigheid van Zoetebier zijn plek in zou moeten nemen. En in dit gekkenhuis was dat nou niet ideaal geweest. Voorzitter en eigenaar Ken Bates van Chelsea heeft ambities om de grootste club van Europa te worden en koopt alles wat los en vast zit. Een investering van dik 200 miljoen in de laatste vijf jaar betaalt zich momenteel uit. De Blues maakten duidelijk dat succes best te koop is. Al duurde het tegen Feyenoord nog onwaarschijnlijk lang. Maar in de extra tijd van de eerste helft was het dan toch eindelijk raak toen Babayaro de voorzet van Petrescu binnen werkte: 1-0.

Na rust hielp het houtwerk Dudek nog tweemaal, voordat hij moest buigen voor Tore André Flo, de Noor die ooit ook voor PSV een ware plaaggeest was namens Bran Bergen. Op dat moment (67e minuut) stonden Cruz en Samardzic al in het veld voor Tomasson en de geblesseerde Van Vossen. Feyenoord maakte na rust zijn beste fase door, maar dat was bij lange na niet genoeg om de thuisploeg te verontrusten. Met een briljant hakje zette Zola Flo kort voor tijd vrij, die opnieuw trefzeker was: 3-0.

Cruz scoorde nog tegen, maar daarmee was de spreekwoordelijke eer niet gered. De 3-1 was namelijk nog een zeer draaglijke nederlaag voor Feyenoord, gezien de krachtsverhoudingen van gisteravond op Stamford Bridge.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.