Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[Vacatures]
[PC Thuis]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[Cybercard]

Ramblas huilt om vertrek
Ronald Koeman

BARCELONA, donderdag

In de catacomben van Estadio Nou Camp klonk gisteravond orgelmuziek. De laatste toeristen van die dag werd nog even een blik gegund in het kapelletje van de FC Barcelona. Een deur verder schraapte Ronald Koeman zijn keel om voor zowel de Spaanse als Nederlandse televisie uit te leggen dat hij nog niet officieel rond is met Vitesse. Een leugentje om bestwil, want ondanks het feit dat hij zaterdag met de Arnhemmers aan de finalebespreking begint, is er geen vuiltje meer aan de lucht. Intussen huilt de wereldberoemde Ramblas om het vertrek van de man die ervoor zorgde dat Barça de Europa Cup I wist te winnen.


Ronald Koeman staat als een ware veldheer op het trainingsveld van Barcelona. Het vertrek van de Nederlander is in de Catalaanse hoofdstad als een bom ingeslagen.

FOTO: HANS PETERS

"Hij laat ons nu achter met die Van Gaal en Nunêz. Doodzonde, want Koeman is zo'n lieve jongen," pruilde een bejaarde socio voor de hekken van Nou Camp waar tegenwoordig veel ordebewakers over de veiligheid van Van Gaal & Co waken. De training van gistermiddag vond achter gesloten deuren plaats en pas toen er een steward op zijn fluitje blies mocht het journaille, dat al met ronkende motoren klaar stond achter een heus stopbord om de laatste twee (!) minuten van de training te volgen, de sterren van dichtbij bewonderen.

En daar stond Koeman met de handen karakteristiek in de zij naast Van Gaal. De nieuwe trainer van Vitesse had graag in stilte zijn opwachting in het Gelredome gemaakt. "Maar," liet hij tijdens een geïmproviseerde persconferentie weten, "ik werd in Berlijn (Barcelona speelde daar dinsdagavond voor de Champions League tegen Hertha BSC, red.) compleet verrast met de berichten uit Nederland. Omdat wij die belangrijke wedstrijd speelden, wilde ik de spelers niet vertellen over de aanbieding van Vitesse. Ik wil daar nu ook niet verder op ingaan, omdat er zaterdag nog een tweede gesprek volgt."

In een klein bemeten kamertje werd deze mededeling voor kennisgeving aangenomen, want alle sportbladen hier in Spanje stonden gisteren vol over het vertrek van Koeman. 'Hasta la vista' kopte El Mundo Deportivo. En: 'Koeman is in voor een avontuur in Holland'.

De mensen in Barcelona begrijpen er geen sikkepit van. Koeman was toch zeker voorbestemd om Van Gaal binnen afzienbare tijd op te volgen? "Hij moet daar zeker heel goed verdienen," lachte een fan, terwijl hij het bekende gebaar met duim en wijsvinger maakte. "Por favor signor, waar staat 'vietstas' eigenlijk in de competitie?"

In Catalonië kunnen ze er met de pet niet bij dat Koeman de rood-blauwe familie gaat verlaten. Had hij soms oorlog met Van Gaal? Koeman zeer gedecideerd: "Nee, Louis en ik respecteren elkaar. Ik heb in die korte tijd veel van hem geleerd. Maar uuhh, nu zeg ik alweer te veel. Nogmaals, ik ben geïnteresseerd in Vitesse, maar..."

Na de hectische terugvlucht het toestel van Barça kon wegens de mist pas veel later opstijgen en een lange siësta lichtte Koeman de spelers in nadat hij eerder al Van Gaal en Nunêz van de Arnhemse aanbieding kond had gedaan. De spelers hadden het nieuws ook al lang en breed gehoord, zoals Phillip Cocu. De oud-speler van Vitesse vertelde Koeman een paar leuke dingen over de club. "Ik kan het best begrijpen dat Ronald voor Vitesse kiest. Het wordt zijn eerste club als hoofdtrainer. Voor hem is het een mooie uitdaging."

"Ach," zei de hoofdrolspeler uiteindelijk zelf, "laten we er zaterdag maar proberen uit te komen. Wat ik voor indruk heb van Vitesse? Heel goed moet ik zeggen."

Hoe sta je eigenlijk tegenover een voorzitter die best kan wedijveren met voorzitters in Spanje, zoals bijvoorbeeld een Jesus Gil y Gil? Het is even stil, maar dan zegt Koeman zonder verder na te denken: "Als ik angst zou hebben is dat natuurlijk niet goed. Maar ik heb het eerste gesprek (Aalbers en scout Streuer polsten Koeman al op 8 november, red.) als zeer positief ervaren. De interesse is wederzijds, maar om er definitief uit te komen moeten er nog wel handtekeningen gezet worden."

Einde persconferentie. Het verstoppertje spelen ging de gelouterde ex-international goed af. Maar zijn handen jeuken. Deze Ronald Koeman staat te popelen om op eigen benen te staan. "Met Barcelona heb ik geen afspraken gemaakt. Voor de clubleiding was het evenmin een obstakel toen ik hen vertelde over de aanbieding van Vitesse. Maar eerlijk gezegd had ik dit liever zaterdag allemaal willen vertellen. Het nieuws is uitgelekt, maar daar zoek ik verder niks achter. Dat zou voor mij een slechte basis zijn om samen te werken. Adios!"


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.