Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[Veilinghal]
[V & L informatica]
[BOL]
[TopCarrieres]
[ABN AMRO]
[PC Thuis]

Wegvervoerders naar NMa
wegens hoge dieselprijs

AMSTERDAM, donderdag

De Nederlandse vervoersorganisaties verdenken de oliemaatschappijen van het maken van prijsafspraken. In een brandbrief verzoeken ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa het prijsbeleid van de oliemaatschappijen ten aanzien van de dieselprijzen onder het licht te houden en zonodig in te grijpen.

Aanleiding voor de initiatiefnemers Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Transfrigoroute Holland zijn de sterk gestegen dieselprijzen van het afgelopen jaar. Sinds januari is diesel bijna 23 procent duurder geworden. De organisaties vrezen dat veel bedrijven de lastenverzwaring niet kunnen doorberekenen aan hun klanten en daardoor in de problemen komen.

Volgens de vervoersorganisaties zijn de adviesprijzen van marktleider Shell en Esso steeds precies even hoog. Meestal vinden de wijzigingen ook nog op dezelfde dag plaats. Volgens KNV duidt dit op prijsafspraken.

Transporten Logistiek Nederland (TLN) ondersteunt het initiatief, maar verwacht niet dat er veel uit zal komen. De organisatie verwijst naar het onderzoek van de Economische Controle Dienst (ECD) naar de mogelijke kartelafspraken van de oliemaatschappijen dat in juni van dit jaar werd afgerond. De resultaten van dit onderzoek liggen nog bij het Openbaar Ministerie. Het OM moet op basis van het rapport besluiten of het de concerns gaat vervolgen.

Shell en Esso ontkennen dat prijsafspraken zijn gemaakt en voelen zich "onheus bejegend". De prijsverhogingen zijn volgens de oliegiganten gewoon een gevolg van de veranderingen op de wereldmarkt en de dollarprijs.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.