Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[BOL]
[ABN AMRO]
[TopCarrieres]
[PC Thuis]
[V & L informatica]
[Veilinghal]

Stonehenge ziet snelle
groei voor IP netwerk

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

Telecom is big business. Het nog jonge bedrijf Stonehenge Telecom denkt de komende jaren daarvan een flink graantje te kunnen meepikken. Niet gehinderd door grote investeringen in het verleden in naar het nu zich laat aanzien achterhaalde technologieën voorspellen directeuren/oprichters Anton Akkerman en Patrick Willemsen voor hun bedrijf een zeer snelle groei.

Bedraagt de omzet dit jaar nog geen ƒ4 miljoen, volgend jaar zou dat kunnen uitkomen op meer dan ƒ200 miljoen en de jaren daarop zal de groei onverminderd doorgaan.

Het geheim zit hem in de gebruikte technologie, verzekeren Akkerman en Willemsen. Stonehenge, waar ex-Philips-topman Roel Pieper een commissariaat heeft, levert telecombedrijven ruimte op de door haar gehuurde kabels voor internationaal telefoonverkeer. In eerste instantie is dat spraak, op de tweede plaats is dat voor data.

Maar terwijl de meeste telecombedrijven nog gebruik maken van switch-technologie (waarbij tijdens de communicatie tussen twee partijen de lijn constant 'open' staat), maakt Stonehenge gebruik van de voice over internate protocol (VOIP)-technologie. Deze maakt het mogelijk om grote volumes spraak en data tegelijkertijd te versturen en nieuwe toepassingen als videoconferencing en 'on demand multimedia' door een flinterdunne glasvezel te sturen.

Verwacht wordt, dat over vijf jaar meer dan de helft van het telefoonverkeer via deze technologie zal plaatsvinden. En dat niet alleen omdat de mogelijkheden veel groter zijn, ook omdat de kosten van dergelijk verkeer slechts 30 procent van de nu gebruikte technologie bedragen. Maar in één keer omschakelen op IP-technologie is voor de grote telecomaanbieders niet mogelijk, stelt Akkerman fijntjes vast. "Ze hebben veel te veel geïnvesteerd in hun oude technologie. Die moet eerst worden afgeschreven."

Stonehenge werkt inmiddels hard aan de uitbouw van zijn wereldwijde netwerk. Het geld daarvoor komt onder meer van internationale venture capital ondernemingen. Zo nam NMP Capital onlangs een belang in de onderneming.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.