Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[TopCarrieres]
[V & L informatica]
[BOL]
[Veilinghal]
[PC Thuis]
[ABN AMRO]

Schadegroep en Barings
geven winst ING impuls

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

Verrassend goede resultaten bij Schade en Corporate & Investment Banking (ING Barings) hebben de winst van ING Groep over de eerste negen maanden van dit jaar een flinke impuls gegeven. Zo steeg het resultaat bij de schadeverzekeringsactiviteiten van ING met 44 procent tot EUR143 miljoen (ƒ315) miljoen). Het zijn juist de schadeactiviteiten die bij ING onderwerp zijn van kritisch onderzoek.

Bestuursvoorzitter Godfried van der Lugt kondigde het onderzoek naar de schadetak van ING Groep eind augustus aan. In sommige delen van de wereld blijven de resultaten van de schadeactiviteiten achter bij de verwachtingen, zo erkende Van der Lugt indertijd. "Ik praat niet meteen over een verkoop, maar een joint venture of fusie op onderdelen moet worden bekeken." Volgens een woordvoerder van het concern staat die uitspraak nog steeds, ondanks dat het resultaat bij Schade de eerste negen maanden van dit jaar met EUR43 miljoen (44,3 procent) toenam tot EUR140 miljoen.

Als gekeken wordt naar de geografische verdeling van het resultaat bij Schade is dat ook wel logisch. De resultaatsverbetering deed zich namelijk vooral voor in Nederland. Daar steeg het resultaat per saldo met EUR36 miljoen, als gevolg van een goede gang van zaken bij brand-, ziektekosten- en inkomen- en ongevallenverzekeringen. Buiten Nederland daalden de resultaten in onder meer Australië (en Overige gebieden), vooral als gevolg van schade door hagelstormen.

De verzekeringsactiviteiten als geheel (schade, leven én algemeen) waren de eerste negen maanden van dit jaar goed voor een resultaat van EUR2.994 miljoen, 55,6 procent meer dan een jaar eerder. Het premie-inkomen liep met 10,8 procent op, tot EUR15.676 miljoen. Steeg het inkomen bij de levenactiviteiten met 14,9 procent (tot EUR12.984 miljoen), bij Schade namen de inkomsten juist af, met 5,6 procent (tot EUR2.692 miljoen). Die daling werd veroorzaakt door de verkoop van het schadebedrijf in de Verenigde Staten, aldus ING. Exclusief die verkoop steeg het premie-inkomen met 2,7 procent.

Het resultaat bij de bancaire activiteiten van ING steeg over de eerste negen maanden met 104,8 procent, tot EUR1.952 miljoen. Vooral de "forse" verbetering van het resultaat van ING Barings was daarvoor verantwoordelijk. Met name in de laatste zes maanden van 1998 werden door de zakenbank gevoelige verliezen geleden, als gevolg van een wereldwijde malaise op de financiële markten.

Aan die malaise lijkt inmiddels een einde te zijn gekomen. Daardoor nemen ook de handelsresultaten weer toe, volgens ING Groep zelfs "zeer fors". Dat, in combinatie met "aanzienlijk" lagere risicokosten en kostenbesparingen die het gevolg zijn van een ingrijpende reorganisatie, leidt ertoe dat ING Barings aan het resultaat van ING Groep de eerste negen maanden van dit jaar EUR228 miljoen heeft bijgedragen. De verbetering van het resultaat van ING Barings deed zich vooral voor in Oost-Europa, Noord-Amerika en Azië, aldus ING.

De derde kernactiviteit van ING, Vermogensbeheer, liet volgens de bankverzekeraar een sterke groei zien. Het totale vermogen onder beheer steeg met 14,1 procent tot EUR288,8 miljard (ten opzichte van eind 1998).

Voor heel het jaar heeft ING Groep de winstverwachting naar boven bijgesteld. Ging de bankverzekeraar eerder nog uit van een toename van de operationele winst met 35 à 40 procent (ten opzichte van de EUR2.103 miljoen over 1998), de lat ligt nu tussen 40 en 45 procent. Inclusief de verkoopopbrengsten van aanbieder van mobiele telefonie Libertel en investeringsbank NIB moet de nettowinst over 1999 met 75 à 80 procent toenemen (ten opzichte van de EUR2.669 miljoen over 1998). Eerder hield ING het nog op 70 à 75 procent

FOTO: ANP


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.