Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[PC Thuis]
[V & L informatica]
[BOL]
[TopCarrieres]

Ondernemer loopt vast in
woud van regels en wetten

door Ronald Veerman - DEN HAAG, donderdag

De Nederlandse ondernemer dreigt volledig vast te lopen in het woud van regels en wetten die enorm veel tijd opslokken en voor enorme extra kosten zorgen. Voorzitter J. Slechte van de gelijknamige commissie die de lastendruk van ondernemers kritisch onderzocht, vindt dan ook dat aan deze toename een eind moet komen.

"Uit een onderzoek dat wij onder kleine ondernemers hebben gehouden blijkt dat men gemiddeld maar liefst elf uur per week bezig is met de administratie en het invullen van allerlei door de overheid gewenste formulieren. Dat is natuurlijk belachelijk", zo stelt Slechte in een toelichting op het rapport, dat vandaag aan minister Jorritsma (Economische Zaken) wordt aangeboden.

"Vooral als je beseft dat de meeste ondernemers doordeweeks heel hard werken en de administratie noodgedwongen naar het weekeinde moeten doorschuiven, is duidelijk dat er echt iets moet gebeuren. Ik heb veel verhalen gehoord over ondernemers die zondags om 5 uur opstaan om achter de keukentafel allerlei zaken in te vullen om in de middag toch nog wat tijd voor het gezin te hebben."

Slechte, die het afgelopen jaar maar liefst 500 mensen benaderde, is enorm geschrokken van de uit de hand gelopen administratieve lasten voor het bedrijfsleven, die inmiddels zijn opgelopen tot een astronomisch bedrag van 16,5 miljard gulden per jaar.

"Goede regelgeving is onvermijdelijk, maar de hoeveelheid werk die dit voor ondernemers oplevert is ongehoord groot. Veel ondernemers kunnen hier absoluut geen begrip meer voor opbrengen. We lopen tegen een grens aan en moeten nu het roer omgooien", zo waarschuwt Slechte, die de lastendruk met tenminste 2 miljard gulden denkt te kunnen verlagen.

Slechte benadrukt dat zijn commissie daarbij haar nek uitsteekt door een invloedrijk onafhankelijk adviesorgaan te bepleiten dat in principe alle nieuwe en bestaande wet- en regelgeving kritisch moet gaan toetsen op eventuele negatieve gevolgen voor de lastendruk voor ondernemers.

Minister Jorritsma staat hier positief tegenover, maar nog onduidelijk is of de bewindsvrouw het adviesorgaan net zo veel bevoegdheden wil meegeven als Slechte voorstelt. "Het orgaan moet in vier weken tijd een advies kunnen uitbrengen over nieuwe wetsvoorstellen, nog voordat die naar het kabinet gaan", aldus Slechte.

De commissievoorzitter benadrukt dat het circa tien personen tellende orgaan er snel moet komen. "Nog voor de lente. Nog voor het einde van Paars 2 moeten we de eerste effecten van de nieuwe aanpak echt kunnen zien", aldus Slechte, die benadrukt dat het orgaan een adviserende rol krijgt.

"Het adviesorgaan zal wel blaffen, maar niet bijten en heeft dus een andere taak dan bijvoorbeeld de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die dit wel kan", zo stelt Slechte. "Maar duidelijk is natuurlijk wel dat bijna niet aan forse kritiek van het orgaan voorbij kan worden gegaan. Dat zorgt immers voor een zeer slecht beeld."

Internet is de tweede pijler van Slechte bij de aanpak van de lastendruk. "Een site, met daarop alle benodigde informatie en alle formulieren die ingevuld moeten worden. Dat moet echt enorm schelen", zo stelt de commissievoorzitter, die ook op dit punt binnen een jaar concrete stappen van de overheid verwacht. "Ik reken op minister Jorritsma."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.