Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[BOL]
[ABN AMRO]
[PC Thuis]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[TopCarrieres]

Holzmann gered door
initiatief Schröder

Van onze correspondent - BERLIJN, donderdag

Het in nood verkerende Duitse bouwconcern Philipp Holzmann AG is gered. Bondskanselier Gerhard Schröder slaagde er gisteravond binnen enige uren in de schuldeisende banken over te halen een aangepast saneringsplan te aanvaarden.

Het resultaat betekent niet dat er geen ontslagen zullen vallen, maar de dreigende ondergang van het tweede bouwconcern van Duitsland is definitief voorkomen. Volgens de eerste berichten steekt de Duitse overheid een bedrag van ongeveer DM 150 miljoen in het bedrijf en wordt er een borgstelling van DM 100 miljoen verleend.

Met zijn gewaagde inmenging in onderhandelingen tussen een in noodverkerend bedrijf en de banken heeft Gerhard Schröder gisteravond gezorgd voor een unicum in de Duitse geschiedenis.

Begeleid door veel scepsis, onder andere van de werkgeversvoorzitter Dieter Hundt, kwam de socialistische regeringsleider na goed drie uur onderhandelen als grote overwinnaar naar buiten. Zelfs Roland Koch (CDU), minister-president van de deelstaat Hessen, waarvan Frankfurt de hoofdstad is in de vestigingsplaats van Holzmann, stond na afloop van de gesprekken uitgebreid te klappen.

Eergisteravond nog trachtte Koch zelf vergeefs een akkoord te bewerkstelligen. Hundt veroordeelde in de vooravond dat duizenden middenstanders die in financiële moeilijkheden zijn door de politiek in de steek worden gelaten en zelf maar moeten zien hoe ze hun faillissement voorkomen.

Met de overeenkomst van gisteravond ontkomt Duitsland volgens het meest sombere scenario aan het verlies van 68.000 arbeidsplaatsen. Bij Holzmann zelf stonden 28.000 banen op de tocht, bij onderaannemers en toeleveringsbedrijven nog eens 40.000.

Het concern moest vorige week plotseling verliezen melden ten bedrage van DM 2,4 miljard. De banken weigerden een inderhaast opgesteld saneringsplan te financieren, totdat gisteravond de kanselier zelf zich met de onderhandelingen ging bemoeien.

Het resultaat is voor Gerhard Schröder een mooie opsteker, veertien dagen voor het congres van zijn SPD.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.