Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[TopCarrieres]
[V & L informatica]
[PC Thuis]
[Veilinghal]
[BOL]
[ABN AMRO]

Eurocommissaris: lat EU moet hoger

Van onze correspondent - BRUSSEL, donderdag

Eurocommissaris Pedro Solbes (Begroting) heeft de EU-lidstaten gisteren opgeroepen de economische rugwind aan te wenden om de lat van hun ambities wat hoger te leggen.

Nu vrijwel alle EU-landen hun begrotingsdoelstelling in het kader van de EMU voor dit jaar op de sloffen gaan halen, moeten zij wat Solbes betreft proberen hun financiële doelen voor de middellange termijn sneller te halen en/of extra geld uittrekken om de werkloosheid aan te pakken en potjes te vullen voor de vergrijzing van de bevolking.

Solbes liet dat gisteren weten bij de presentatie van de najaarsramingen van de Europese Commissie. Die laten een zonnig beeld zien. Alleen Oostenrijk en Italië slagen er dit jaar niet helemaal in het begrotingstekort afdoende terug te dringen; de rest van de lidstaten liggen allemaal keurig op koers.

De Europese Commissie voorspelt voor de komende twee jaar een economische groei van 3%. De lidstaten maken nog te weinig gebruik van die economische opleving om hun overheidsfinanciën sneller op orde te brengen, zo blijkt uit het rapport. Volgens de Commissie is de dalende trend in de tekorten meer te danken aan cyclische effecten en de lage rente dan aan inspanningen van de regeringen. Vanuit die optiek is de verbetering 'niet bepaald ambitieus', aldus het rapport van Solbes.

De Nederlandse economie groeit volgens de Commissie dit jaar met 3%, volgend jaar met 3,2% en in 2001 met 3,3%. Dat is een gunstiger voorspelling dan die van het Centraal Planbureau, dat rekent met 2,75% dit jaar en 2,5% in 2000.

In Nederland is de inflatie het zwakste punt. Brussel voorziet een geldontwaarding van 2,1% dit jaar. Volgend jaar loopt die terug naar 1,8% maar in 2001 stijgt ze naar 2,6%. Dat is volgens de Europese Commissie het gevolg van de hogere BTW- tarieven die voorzien zijn in het belastingplan van het kabinet.

De inflatie in de EU als geheel blijft onder de twee procent in de komende jaren, ondanks de hogere olieprijzen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.