Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[PC Thuis]
[ABN AMRO]
[BOL]
[V & L informatica]
[TopCarrieres]
[Veilinghal]

Inflatie-angst drukt beurs

AMSTERDAM, donderdag

Angst voor inflatie en een kwakkelend beursverloop op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street hebben gisteren tot een ongeanimeerde stemming op de Amsterdamse beurs geleid.

De koersen moesten over een breed front terug, waardoor de AEX-index weer onder de psychologisch zo belangrijke 600-punten grens zakte. Gesloten werd met een verlies van 1,16 punt op 598,97. Wall Street, die vandaag de deuren gesloten houdt in verband met de viering van Thanksgiving Day, stond op dat moment op een verlies van bijna 40 punten.

De obligaties sloten in lijn met de overige Europese beurzen opnieuw lager.

ING reageerde niet op de beter dan verwachte kwartaalcijfers en sloot de dag zelfs met een klein verlies af, Wolters Kluwer moest opnieuw inleveren, maar Philips sloot met een flinke winst.

De angst voor inflatie wordt ingegeven door de sterk gestegen olieprijs. Shell-topman Maarten van den Bergh verwacht weliswaar dat er na de winter, of mogelijk zelfs eerder, een einde komt aan het huidige hoge niveau, maar de mededeling van het Centraal Planbureau dat er rekening moet worden gehouden met de mogelijkheid dat de inflatieramingen naar boven moeten worden bijgesteld door het duurder worden van de grondstof, geeft veel beleggers reden tot bezorgdheid. De rekenmeesters van de Rabobank hebben intussen becijferd dat de prijzen komend jaar gemiddeld 2,25 procent zullen stijgen. Eerder was uitgegaan van 2 procent.

De forse stijging van Philips was mede te danken aan het verhogen van het koersdoel door ING Barings. Deze mikt nu op een koers van EUR140. Daar was het fonds gisteren nog wel een stukje van verwijderd: gesloten werd op EUR111,45, dat was een winst van EUR2,55.

Kon. Olie sloot gisteren EUR0,23 lager op EUR60,02.

ING kwam halverwege de beurshandel met beter dan verwachte winstcijfers over het derde kwartaal. De koers steeg daarop aanvankelijk tot EUR60,50, maar daarna zakte de notering door winstnemingen toch weer in tot EUR59,26 aan het slot, dat was per saldo EUR0,42 lager dan het slot van dinsdag. Het concern verhoogde de winstverwachting voor het gehele jaar. Er wordt nu op gerekend, dat de operationele nettowinst met 40 à 45 procent zal kunnen stijgen, wat aanmerkelijk meer is dan de 30 à 35 procent toename die aanvankelijk in het vooruitzicht was gesteld.

Vandaag komt Fortis met zijn kwartaalresultaten. Analisten rekenen op een forse winststijging, maar de koers van het aandeel moest gisteren EUR0,55 terug naar EUR33,78.

Een van de grootste stijgers onder de hoofdfondsen was Ahold. Dit fonds steeg nog eens EUR0,93 (3,11 procent) tot EUR30,88. De fraaie, beter dan verwachte, kwartaalcijfers werken dus nog steeds na en geven aanleiding tot een snel koersherstel. In de VS blijkt de onderneming overigens met enige tegenslag te kampen. Aanvankelijk was gezegd dat de overname van Pathmark nog dit jaar rond zou kunnen zijn, nu wordt verwacht dat dit wat later wordt omdat er nog steeds geen toestemming is van de Amerikaanse Federal Trade Commission.

Bij de uitgevers moest Wolters Kluwer nog eens EUR3,27 terug naar EUR31,23. Eerder deze week heeft de uitgever een aantal elektronische producten en diensten gedemonstreerd aan een aantal financiële analisten. Die demonstratie kon kennelijk niet iedereen overtuigen, getuige de snelle afkalving van de koers. Met name het feit dat geen inzicht werd gegeven in de tot nu toe door Wolters Kluwer gedane investeringen in de elektronische media zat sommige analisten niet lekker.

Het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever meldde de overname van twee Franse bedrijven, toonaangevend op het gebied van culinaire producten. Met de overname is een bedrag van ƒ1,5 miljard gemoeid. Volgens Unilever is de sector van culinaire producten een industrietak, waar sterke groeikansen liggen. Unilever verliet de markt op EUR56,05, dat was EUR0,65 beter dan het slot van dinsdag.

Vedior zette gisteren zijn duikvlucht voort. Vorige week kwam het uitzendbedrijf met een winstwaarschuwing. Gisteren stond de notering op EUR10,15, na een dieptepunt van EUR9,90, dat was nog eens EUR1,40 verlies. Vorige week stond de notering nog op EUR17,50.

Adriaan Janszen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.