Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[BOL]
[Vacatures]
[Autosite]
[Veilinghal]
[Netaspect]
[Siteshopper]
[EUBOS.NL]

Millennium-kerst
Israël in duigen

Van onze correspondent - JERUZALEM, donderdag

De laatste Kerstmis van het millennium in het Heilig Land valt in duigen. Israël noch het Palestijnse Zelfbestuur heeft zijn zaakjes zo goed op orde, dat een verwacht aantal van circa een miljoen christelijke pelgrims naar behoren kan worden opgevangen.

Dit erkende gisteren Uri Mor, de hoogste functionaris in Israël verantwoordelijk voor de relaties met christenen. Hotels zijn niet op tijd klaar, wegen in Nazareth en Bethlehem zijn een puinhoop en een hoog opgelopen ruzie tussen de Israëlische autoriteiten en het Vaticaan over de bouw van een omstreden moskee in Nazareth vormen de voornaamste problemen.

Mor gisteren: "Het jubileumjaar 2000 is een christelijk religieus evenement en niet een nationaal Israëlische gebeurtenis, maar de regering heeft besloten te helpen bij de organisatie." Israël heeft 100 miljoen gulden uitgetrokken om de stroom pelgrims te verwerken.

De voor de christenen meest heilige plaatsen, de Geboortekerk in Bethlehem en de Basiliek van Maria Boodschap, zijn zeer moeizaam te bereiken. Beide plekken zijn omringd door bouwputten, opgebroken wegen en andere ongemakken. De Heilig Graf Kerk in Jeruzalem, de plek van Golgotha, is niet toegerust om miljoenen toeristen te verwerken.

Het joodse Israël en het islamitische Palestijnse Zelfbestuur zijn te laat begonnen met de voorbereidingen voor de komst van miljoenen christelijke pelgrims. Onderlinge ruzies, slechte planning, een zekere minachting voor het christendom spelen daarbij een rol. Uri Mor sprak gisteren echter van 'inhaaloperatie', die naar het zich laat aanzien niet tijdig tot resultaat zal leiden.

Inmiddels is er een extra dimensie aan de problemen toegevoegd. Het Vaticaan heeft op hoge toon de staat Israël ervan beschuldigd religieuze conflicten te voeden door akkoord te gaan met de bouw van een moskee naast de Basiliek van Maria Boodschap in Nazareth, een Arabische stad onder Israëlisch bestuur.

Israël wees de boze woorden van het Vaticaan gisteren af, maar de door Paus Johannes Paulus II na eeuwen herstelde relaties met het jodendom lijken nu weer tot een nieuw dieptepunt te zijn gekomen. Het Vaticaan vindt dat Israël te ongevoelig is voor de christelijke noden.

Dat werd, cynisch genoeg, bevestigd door het Israëlische opperrabbinaat, dat niet wenst te begrijpen, volgens een gisteren uitgegeven verklaring, waar de christenen zich druk over maken.

Het rabbinaat op zijn beurt heeft maatregelen afgekondigd die het christelijke bezoekers van Israël onmogelijk zal maken om in hun hotels het kerstfeest en het nieuwe Millennium uitbundig te vieren. Beide feesten vallen op een joodse sabbat en daarbij zijn de joodse wetten heiliger dan de gastvrijheid die de christelijke bezoekers verlangen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.