Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[Siteshopper]
[Vacatures]
[Netaspect]
[Autosite]
[Veilinghal]
[BOL]
[EUBOS.NL]

VN-afgezant is kritiek
op Kosovo-missie beu

Van onze correspondent - BOEDAPEST, donderdag

De hoogste VN-gezant voor Kosovo, Bernard Kouchner, heeft genoeg van alle kritiek op de langzame verbeteringen die de missie van de Verenigde Naties in de geruïneerde Servische provincie maakt. "Het is onterecht", aldus een geïrriteerde Kouchner. "De Verenigde Naties verrichten er een klein wonder. De critici vergeten hoe ernstig Kosovo er aan toe was."

Boos door de vele negatieve berichten over de rechteloosheid in Kosovo heeft de VN-bestuurder voor de aanval gekozen. "We moesten niet vanaf nul beginnen, maar vanaf min twintig. Niemand mag toch verwachten dat we in een paar maanden een land opbouwen waar vaders en moeders zijn vermoord en mensen niet weten of hun zonen nog leven."

Volgens Kouchner zijn het niet de Verenigde Naties die te langzaam zijn, maar de donors die maar niet over de brug komen. Als voorbeeld noemde de Fransman de internationale politiemacht in Kosovo. "Er zijn nu 1700 agenten in Kosovo. Dat aantal is volstrekt onvoldoende, wij willen 6000 man", aldus Kouchner.

Ondanks dat de beloofde geldstroom maar langzaam op gang komt, zei Kouchner in een lange opsomming wat er in vijf maanden al is bereikt. "De wekelijkse 140 moordpartijen zijn tot onder de tien teruggebracht, er zijn scholen geopend, nieuwe wetten gemaakt en een nieuw bestuur op poten gezet."

Het specifieke probleem voor Kosovo was volgens Kouchner dat de provincie na veertig jaar communisme ook nog eens tien jaar onder apartheid gebukt ging. Onder de Serviërs werd de Albanese meerderheid van rond de 90 procent keihard onderdrukt.

De Fransman denkt voor de jaarwisseling de elektriciteit en gasvoorziening op peil te hebben. Verder zijn er dan nieuwe identiteitskaarten verstrekt, nieuwe nummerborden uitgereikt en wordt de provincie klaargestoomd voor verkiezingen.

Kouchner herhaalde nog eens zijn uitspraak "dat er in Kosovo in vijf maanden meer bereikt is dan in Bosnië in vijf jaar."
Onveiligheid

De tevredenheid van de gezant staat echter in schril contrast met het gevoel van onveiligheid dat met name de Servische minderheid nog steeds heeft. Zij geloven er niets van dat het voormalige Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) in staat is een democratische macht te worden.

Maar Bardhyl Mahmuti, een voormalige UCK-strijder, zei dat er nog steeds 7000 Kosovo-Albanezen worden vastgehouden in Servische gevangenissen. Een getal dat door het internationale Rode Kruis overigens zo'n 5000 man lager wordt geschat.

Het zijn dergelijke voorbeelden die aangeven hoe verdeeld Kosovo nog steeds is en hoe wantrouwend men tegenover elkaar staat. Mahmuti toonde zich bijvoorbeeld een fel tegenstander van het opheffen van sancties tegen Servië, terwijl de Servische oppositieleider Momcilo Perisic zich daar juist een voorstander van toonde. "Alleen Milosevic profiteert van de sancties", aldus de bij de Joegoslavische president in ongenade gevallen ex-generaal.

Ondanks de 'peptalk' van Kouchner blijft het rommelen in Kosovo. Gisteren werd een Servische politiepatrouille op Servisch grondgebied vanaf Kosovo beschoten. Twee agenten zouden hierbij zwaargewond zijn geraakt. Bij eerdere aanvallen werden twee Servische agenten gedood en raakten er acht gewond.

Volgens de Serviërs zou de aanslag gepleegd zijn door leden van het voormalige Kosovo Bevrijdingsleger. Maar een NAVO-zegsman verklaarde dat er evenwel geen bewijs is dat het UCK achter de aanslag zat.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.