Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[EUBOS.NL]
[Yess]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Compu'Train]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]

Declaratierel rond
beveiliging Schiphol

  door Martijn Koolhoven - DEN HAAG, donderdag

De directie van de Nederlandse Veiligheidsdienst (NVD) heeft met onmiddellijke ingang de directeur van dochter-beveiligingsbedrijf Seceurop, majoor E.H.J. de Glint, op non-actief gesteld. De directie is van plan hem te ontslaan.

De Glint wordt er onder meer verantwoordelijk voor gehouden dat hij namens Seceurop duizenden beveiligingsuren op de luchthaven Schiphol bij justitie zou hebben gedeclareerd, zonder dat deze uren daadwerkelijk zijn gemaakt.

Van persoonlijke verrijking is geen sprake, maar wel van een structureel personeelstekort bij Seceurop, waardoor de beveiligingsdienst al lange tijd niet in staat is het contract met justitie na te komen.

Uit onderzoek van een interne accountantsdienst blijkt dat Seceurop ongeveer tien procent van haar Schiphol-contract (in totaal ƒ80 miljoen) niet kan verantwoorden. Seceurop heeft als belangrijkste taak het uitvoeren van alle beveiliging op de luchthaven: de controle van bagage en passagiers.

Verschillende bronnen binnen het bedrijf melden dat het om een declaratiebedrag van circa ƒ10 miljoen gaat. De NVD-directie liet gisteren via een secretaresse weten niet op de affaire te willen ingaan. Vakbond De Unie, die veel leden bij Seceurop heeft, bevestigt de rel echter.

Verzet
De zaak is extra pijnlijk omdat er een ernstig conflict is gerezen tussen De Glint en de nieuwe NVD-holdingdirecteur H.J.K. De Jong. In opdracht van de nieuwe Deense aandeelhouder van de NVD-holding moet dochter Seceurop in de NVD-organisatie worden geïntegreerd. De Glint verzet zich met hand en tand hiertegen. Bovendien rekenen de Deense aandeelhouders het De Glint zwaar aan dat zijn omzet komend jaar met naar verwachting 30 procent instort.

Door alle perikelen lijkt Seceurop zich volgens de vakbond De Unie in tweeën te splijten. De top van het bedrijf heeft zich achter haar directeur geschaard, terwijl de rest van het personeel De Glint liever kwijt dan rijk is. Zo schaart de centrale ondernemingsraad zich achter het voorgenomen ontslag.

Volgens De Unie is het voortbestaan van het bedrijf in het geding. "De continuïteit van de bedrijfsvoering staat op het spel", aldus bestuurder Suat Koetloe. "We zijn bang dat deze strijd onderling zal worden uitgevochten. Je hebt het management nodig, maar ze verzet zich nu tegen het NVD-beleid."

De zegsman van De Unie zegt de problemen met de urenverantwoording op Schiphol te hebben zien aankomen. "Justitie heeft voor de diensten betaald, maar kreeg ze niet ingevuld. Het is ook niet zo gek: het ziekteverzuim bij Seceurop is gemiddeld 25 procent en het personeelsverloop bedraagt 50 procent: werknemers komen via de voordeur binnen en gaan er via de achterdeur weer uit."

De rel gaat niet onopgemerkt voorbij aan de Koninklijke Marechaussee, die de politietaken op Schiphol uitvoert. Voorzitter Ton Heerts van de Marechaussee Vereniging: "Het Organisatie & Adviesbureau Andersson, Elffers en Felix heeft justitie al in 1996 aanbevolen om de dagelijkse planning en inzet van de werkzaamheden van Seceurop naar de marechaussee over te hevelen. Nu blijkt maar weer hoe moeilijk een scheiding tussen publieke en private taken is, laat staan de geldelijke verdeling."

Het ministerie van Justitie reageert verrast op de commotie. De interne accountantsdienst zegt niet op de hoogte van problemen rond de urenverantwoording te zijn.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.