Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[Yess]
[CMG]
[BOL]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[EUBOS.NL]

Coach helpt straffe roker stoppen

door Annemiek Paping - DEN HAAG, donderdag

Verstokte rokers die willen afkicken, kunnen vanaf 1 december een beroep doen op telefonische begeleiding door een persoonlijke coach. Voor deze voor ons land geheel nieuwe aanpak wordt bij wijze van experiment een speciaal call-centrum ingericht, gerund door speciaal getrainde medewerkers.

Enkele duizenden Nederlanders die hun sigaret voorgoed willen doven, zullen door deze coaches bij hun stoppoging telefonisch worden geholpen. Voorafgaand aan de dag waarop de roker zijn verslaving definitief afzweert, staat het gesprek met zijn coach in het teken van motivatie, hulpmiddelen en lastige momenten.

In een vijftal vervolggesprekken sleept deze persoonlijke begeleider zijn cliënt telefonisch door de moeilijke periode van ontwenningsverschijnselen heen.

Volgens de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), de initiatiefnemer van de proef, zijn met deze nieuwe benadering in de Verenigde Staten goede resultaten geboekt. "Van de bellers die deze telefonische ondersteuning kregen, rookte 12 maanden nadien ruim een kwart (26,7 procent) nog steeds niet. Het ging daarbij om tienduizenden straffe rokers. Dat is een mooie score", licht de heer Grieto Zeeman van Stivoro toe. In Schotland en Engeland pakten soortgelijke projecten eveneens gunstig uit.

Met deze nieuwe vorm van begeleiding op afstand die per beller in totaal ongeveer één uur in beslag neemt kunnen grote groepen rokers worden ondersteund. Nederland telt ruim vier miljoen rokers: dat is ongeveer eenderde deel van de bevolking. Steeds meer jonge kinderen paffen er lustig op los. Deze ontwikkeling baart Stivoro grote zorgen.

(Het nummer van het speciale call-centrum is: 0900-9390)

[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.