Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[EUBOS.NL]
[Compu'Train]

Lpg-rijder per
januari ƒ450
goedkoper uit

  Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

De meeste automobilisten die op lpg rijden gaan vanaf 1 januari 2000 450 gulden minder wegenbelasting per jaar te betalen.

Staatssecretaris Vermeend (Financiën) trekt hiervoor 25 miljoen gulden uit en komt daarmee tegemoet aan een wens van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Het aandeel auto's met een relatief schone lpg3-tank, die op dit moment standaard wordt ingebouwd, wordt daardoor extra gestimuleerd.

Diesel
Vermeend had de Kamer zelf voorgesteld de wegenbelasting voor lpg-rijders met 'slechts' 200 gulden per jaar te verlagen, maar volgens de Tweede Kamer is er 40 miljoen gulden meer dan verwacht beschikbaar door de geplande verhoging van de prijs van dieselauto's.

Ondanks verzet van het CDA en VVD hield Vermeend gisteren met steun van de Kamer vast aan zijn plan de bpm-aanschafbelasting van dieselauto's met 2000 gulden te verhogen. De VVD wilde de heffing verlagen naar 1000 gulden en het CDA wilde deze zelfs geheel schrappen, maar volgens de bewindsman is die maatregel te duur.

Vermeend was echter wel gevoelig voor de Kamerbreed levende wens om de dieselauto's die zijn uitgerust met de allernieuwste en veel schonere '2005'-dieselmotor te ontzien. De aanschafprijs van deze auto's zal daarom volgend jaar niet met 2000 gulden maar met slechts 800 gulden worden verhoogd.

Het CDA zal vandaag nog een voorstel indienen om het komend jaar nog eens circa 20 miljoen gulden extra uit te trekken om schone auto's te stimuleren, hetgeen op steun van een Kamermeerderheid kan rekenen.

Watertax
De Tweede Kamer kreeg verder van Vermeend gedaan dat de veelbesproken nieuwe belasting op leidingwater wordt aangepast, waardoor grote gezinnen en mensen met een laag inkomen vanaf 2000 minder watertax hoeven te betalen. Een voorstel van het CDA om de gehele heffing te schrappen kreeg geen meerderheid.

In plaats van een heffing van 51 cent per 1000 liter gaat de watertax nu 28,5 cent per 1000 liter bedragen. Tegelijkertijd wordt echter wel de door Vermeend geplande vrije voet van 25 gulden geschrapt. Uitgaande van een gemiddeld gebruik van 110.000 liter per huishouden komt de watertax nu gemiddeld op zo'n 33 gulden uit.

Op initiatief van SGP gaat gaf de bewindsman gisteren aan dat het kabinet de negatieve effecten van de ecotax gaat compenseren voor kerken en verenigingen. De compensatie volgt op het besluit van vorige maand, toen al werd geregeld dat sportverenigingen het geld terug zouden krijgen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.