Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
25 november 1999
 

[EUBOS.NL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Compu'Train]
[BOL]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]

Verdrag over holocaust-
polissen valt verkeerd

door Joost de Haas - NEW YORK, donderdag

Joodse organisaties in de Verenigde Staten komen in het geweer tegen het onlangs in ons land gesloten miljoenenakkoord over oorlogspolissen. Nederlandse verzekeraars zouden veel meer verschuldigd zijn dan het toegezegde bedrag van 45 miljoen gulden als compensatie voor nooit uitgekeerde polissen van in de oorlog omgekomen joden.

Uit pas ontdekte documenten in Amerikaanse overheidsarchieven zou blijken dat de verzekeraars aansprakelijk zijn voor ruim een miljard gulden.

De documenten worden binnenkort overhandigd aan de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Lawrence Eagleburger die aan het hoofd staat van een internationale commissie voor onderzoek naar 'holocaust-polissen'.

Sancties
Nederlandse verzekeraars die geen medewerking verlenen aan het onderzoek van Eagleburger kunnen waarschijnlijk rekenen op zware economische sancties in de VS.

Dat verklaart directeur Elan Steinberg van het Joods Wereld Congres in New York tegenover deze krant. Volgens Steinberg heeft zijn organisatie al plannen klaarliggen voor een massale consumenten-boycot. De actie richt zich met name tegen verzekeraar Aegon, die geweigerd heeft zitting te nemen in de Eagleburger-commissie.

Het Joods Wereld Congres zal volgens Steinberg bij de eerstvolgende bijeenkomst van de commissie, op 16 december in Londen, ook pleiten voor een opheffing van de zogeheten 'safe harbor'-status van Aegon.

"Dit betekent dat Aegon economische sancties boven het hoofd hangen, variërend van een intrekking van zakelijke vergunningen tot het gedwongen afstoten van aandelen in het onlangs overgenomen Transamerica", aldus Steinberg in een verwijzing naar de inlijving door Aegon van het in San Francisco gevestigde Transamerica, waarmee een bedrag is gemoeid van 10 miljard dollar.

Aegon heeft toegezegd begin december in California vrijwillig te zullen verschijnen bij hoorzittingen over nieuwe holocaust-wetgeving. De verzekeraar moet op grond van een Californische wet die in april 2000 van kracht wordt informatie verschaffen over onbetaalde claims van joodse oorlogsslachtoffers. Aegon heeft echter herhaaldelijk verklaard niets af te weten van onafgedane claims.

"Het gaat niet om het geld", zo benadrukt Steinberg. "De waarheid moet aan het licht komen. Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben een historische en morele verplichting ten opzichte van de holocaustslachtoffers en hun nabestaanden. Daaraan is niet voldaan met de betaling van 45 miljoen gulden."

De dreigende boycot in de VS heeft volgens Steinberg geleid tot irritaties bij het Centraal Joods Overleg (CJO) dat het akkoord sloot met het Verbond van Verzekeraars. Zo zou het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap op aandringen van Aegon tevergeefs hebben getracht de Amerikaanse boycot-dreiging van tafel te halen. Steinberg: "Ze hebben ons verzocht af te zien van acties, wij hebben beleefd geantwoord dat we zullen volhouden totdat recht wordt gedaan."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.