[Cybercard]

'Batigol' goud waard
tegen Manchester

AMSTERDAM, woensdag

Hoogmoed is Manchester United in Italië duur komen te staan. Geen moment maakte de titelhouder, al meer dan een jaar ongeslagen in de Champions League, zich druk over de afloop van het duel met Fiorentina, de huidige nummer tien van Italië. Twee enorme persoonlijke fouten dompelden de Engelsen in rouw. Het Argentijnse aanvalsduo Gabriel Bastituta en Abel Balbo nam de doelpunten in het eerste groepsduel voor zijn rekening.

'Batigol' juicht weer. De Argentijn is bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor de schandelijke nederlaag van titelverdediger Manchester United in de Champions League. Met een goal en een assist zorgde Gabriel Omar Batistuta voor een 2-0 zege voor Fiorentina.

"Italiaanse ploegen liggen ons wel," zei Alex Ferguson voorafgaande aan het duel met Fiorentina nog. Waarvoor moeten we bang zijn? Als onze spitsen Dwight Yorke en Andy Cole het op hun heupen krijgen, dan..." Zijn vertrouwen baseerde de trainer op de wedstrijden van afgelopen seizoen, toen de Mancunians de finale van de Champions League bereikten ten koste van onder meer Inter Milan en Juventus.

Toch was het niet Manchester, maar Fiorentina dat de score opende. Gabriel Bastituta profiteerde in de 25e minuut van een miskleun van Roy Keane en bracht daarmee zijn doelpuntentotaal in de kampioenencompetitie op vier. Nog voor rust kregen de Italianen zelfs een enorme kans op 2-0. Jörg Heinrich knalde echter net over het doel van Mark Bosnich, de Australiër die van Ferguson de voorkeur kreeg boven Raimond van der Gouw.

Het optreden van Bosnich zorgde na afloop voor stof tot napraten. De international afkomstig uit 'Down Under' viel zeven minuten na rust op zijn achterwerk, net toen Batistuta een voorzet in het strafschopgebied losliet. Het was voor Abel Balbo, die andere Argentijnse spits, vervolgens een koud kunstje om de naar de bal grabbelende Bosnisch te verschalken: 2-0.

Manchester United kreeg nauwelijks kansen. Tekenend was dat Ferguson in de 63e minuut zijn voorhoede inwisselde. Sheringham en Solskjaer konden in de resterende tijd echter niet meer voor een ommekeer zorgen. Grootste kans voor Manchester dat volgende week naar Tokio afreist voor het duel om de wereldbeker in de eerste helft toen Repka met een bal op de kruising bijna zijn eigen doelman het nakijken gaf.

In dezelfde groep deed FC Porto goede zaken door Sparta Praag met 0-2 te verslaan. Na rust maakten Drulovic en Mario Jardel, zijn zesde treffer in de Champions League, het verschil.

Valencia, eerder te sterk voor PSV, sloeg na rust toe in de wedstrijd tegen Girondins Bordeaux. Het duel stond onder leiding van Dick Jol, die Farinos, Ilie en Killy Gonzalez zag scoren.

Fiorentina (Ita) - Manchester United (Eng) 2-0 (1-0).25. Batistuta 1-0, 52. Balbo 2-0. Scheidsrechter: Heynemann (Dui). Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Batistuta, Cois, Toldo (Fiorentina), Scholes, Keane, Beckham (Manchester United)

Valencia (Spa) - Bordeaux (Fra) 3-0 (0-0).60. Farinos 1-0, 66. Ilie 2-0, 88. Kily Gonzalez 3-0. Scheidsrechter: Jol (Ned). Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: Gerard, Djukic, Albelda(Valencia), Martins, Micoud, Ziani, Afanou (Bordeaux).

Sparta Praag (Tsj) - FC Porto (Por) 0-2 (0-0).77. Drulovic 0-1, 84. Jardel 0-2. Scheidsrechter: Veissière (Fra). Toeschouwers: 14.625. Gele kaart: Fukal (Sparta).