Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Qxl]

Vitesse rond met Koeman

door Henk Evenblij - ARNHEM, woensdag

Eerder dan voorzien maakt Ronald Koeman zijn rentree op de Nederlandse velden. De 36-jarige oud-international kan met onmiddellijke ingang aan de slag bij Vitesse. De vroegere libero van achtereenvolgens FC Groningen, Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord moet de gedroomde opvolger worden van Herbert Neumann, de Duitser die onlangs zijn congé bij de Arnhemse topclub in spé kreeg. De komst van de 78-voudige international hangt af van de laatste onderhandelingen tussen zijn huidige club Barcelona en president Karel Aalbers van Vitesse.

Ronald Koeman (r) krijgt aanwijzingen van Louis van Gaal.

Foto: ANP

Het definitieve ja-woord van Koeman, die gisteravond als assistent van Louis van Gaal op de bank zat tijdens de Champions League-wedstrijd Hertha BSC-Barcelona, is nauw verweven met de clausule die Koeman, eer hij voor 2 1/2 jaar in het Gelredome tekent, in het contract opgenomen wenst. Mocht de almachtige baas Joseph Luis Nunez van Barcelona hem à la minuut nodig hebben voor de hoogste functie in Nou Camp, dan wenst Koeman terstond Vitesse weer te kunnen verlaten.

Over deze laatste en volgens Vitesse-voorman Karel Aalbers uiterst belangrijke details wordt nog onderhandeld. Hoewel het nieuws over Koeman als een lopend vuurtje door Arnhem en omstreken ging, wenste Aalbers niet vooruit te lopen op de komst van droomprins Koeman. "Wij zijn", zei Aalbers desgevraagd, "heel ver met een finale-kandidaat. Op de naam, die nu circuleert, geef ik geen commentaar. Het enige wat ik kan zeggen is dat we met vier kandidaten hebben gesproken. Het kan nog wel een dag, misschien een week duren, voordat onze nieuwe coach bekend kan worden gemaakt. Met onze finale-kandidaat hebben we de afspraak om hier niets over te zeggen om de simpele reden dat de verregaande onderhandelingen dan alsnog kunnen afspringen. Wij zijn heel zorgvuldig omgegaan met de vacature Neumann en willen dat ook zo houden."

In dit kader doet het dan wel vreemd aan dat Vitesse vandaag een perscommuniqué de deur uitstuurt met de mededeling dat Ronald Koeman de nieuwe trainer van Vitesse zal worden en mogelijk komende zaterdag en anders begin volgende week de training overneemt van Edward Sturing en Jan Jongbloed. Vooral interim-coach Sturing voelde er niet veel voor om langer dan noodzakelijk Vitesse te coachen. Bovendien had Vitesse van de Coaches Betaald Voetbal (CBV) te horen gekregen dat Sturing en Jongbloed, die beide niet over het hoogste diploma beschikken, slechts een paar weken als coaches gedoogd werden.

Vandaar dat Aalbers cs. haast maakt met de laatste onderhandelingen met de gedoodverfde nummer één: Ronald Koeman. In het geheim werden diverse kandidaten gepolst, zoals Guus Hiddink, Ruud Gullit en Ronald Koeman. Het was een fraaie afleidingsmanoeuvre zoals nu is gebleken. Op 8 november reisde voorzitter Karel Albers en hoofd-scouting Jan Streuer reeds in het diepste geheim af naar Barcelona om Koeman te polsen over een eventuele komst naar Arnhem. Toen kreeg Koeman ook inzage over een contract bij Vitesse. De man, die zowel met PSV als Barcelona de Europa Cup I won, besprak het met echtgenote Bartina en een enkele bevriende relatie.

De uitdaging is prachtig voor de jongste Koeman, wiens broer Erwin als assistent-coach bij PSV werkt, maar zijn grote liefde blijft toch Barcelona waarmee hij grote triomfen vierde en waar hij nog altijd aanbeden wordt door de meer dan 100.000 socio's. Mocht Vitesse (lees: Aalbers) bereid zijn om een clausule in het contract op te nemen dat Koeman op elk moment terug kan gaan naar Barcelona, dan stijgt er werkelijk witte rook op uit het Gelredome. "Beslist niet eerder", aldus president Karel Aalbers. "Want dat zou de onderhandelingen met onze finale-kandidaat ernstig kunnen schaden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.