Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Qxl]

Van den Herik sleutelt
aan toekomst Feyenoord

door Sieb Oostindie - LONDEN, woensdag

Chelsea is in Engeland de club van de jetset en juist daarom is het contrast zo mooi. De club uit Londen heeft voor Feyenoord een trainingsveld gereserveerd, dat meteen de sfeer van Coronation Street oproept. "Als je het hier kan, kan je het overal", zegt Jan de Visser bij de entree van Hanwell Town football club in Perivale, een goed halfuurtje buiten het centrum van Londen. Het gammele clubhuis is 200 jaar oud en heeft een verleden als jachthut. Op de balustrade ziet Jorien van den Herik dat materiaalman Michel Zwik, keeperstrainer Pim Doesburg en fysiotherapeut Marcel de Geus met zijn drieën op het drassige parkeerveld als ballenjongen fungeren, als Feyenoord op doel aan het afwerken is. "Dat is een goede investering als je ziet hoeveel kansen we dit seizoen missen", kan hij er in moeilijke tijden de humor van inzien.

Feyenoord terug naar de basis. Ellery Cairo en Julio Ricardo Cruz nemen op het trainingsveld van Hanwell Town plaats in de dug-out, met op de achtergrond het klassieke clubhuis. Voetbal in Engeland ademt historie uit.

FOTO: HANS VAN TILBURG

Qua prestaties valt er momenteel namelijk niet zoveel te lachen. In de Champions League gaat het nog voorspoedig, op nationaal niveau niet best. JP van Gastel en Bert Konterman maakten in Sportweek hun onvrede over een stagnerende groei kenbaar en lieten hun gedachten de vrije loop over een buitenlandse club.

Maar in deze fase heeft dit duo eigenlijk niets te vertellen, simpelweg omdat ze zelf niet presteren. Spelers die speculeren over een vertrek, eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Feyenoord vind het ook tamelijk ongepast en wil zich voornamelijk concentreren op Chelsea. Jorien van den Herik weet, dat de ogen nu op hem gericht zijn. "Van de voorzitter wordt verwacht, dat hij al met volgend seizoen bezig is. En als ik naar de tiende plaats op de ranglijst kijk, dan moet ik daar inderdaad mee bezig zijn, dus dat gebeurt ook. Want we vinden het allemaal zo leuk in de Champions League. We moeten het ook niet dramatiseren, daar is geen aanleiding toe, maar vrolijk wordt je er ook weer niet van".

Het bereiken van de tweede ronde op het kampioenenbal is dan ook een financiële zegen, het obligatieplan van Feyenoord draagt er verder aan bij dat de rode letters in de boeken langzaam zwart worden gemaakt. "Het is in ieder geval iets, waar je op dit moment blij mee moet zijn", zegt hij onbewust misschien wat meer dan bedoeld. Dat Feyenoord verder moet, onderkent hij, wat Feyenoord daadwerkelijk kan, houdt hij nog even achter. Hij is achter de schermen al bezig met een reorganisatie. "Dat gebeurt overal in het bedrijfsleven, dus waarom niet bij de KNVB en bij je eigen voetbalclub?".

Leren voetballen doe je verder met vallen en opstaan, zegt hij. "Wij willen het allemaal morgen al voor elkaar hebben. Want we hebben weinig tijd en gunnen onszelf ook weinig tijd. Maar af en toe moet je je kunnen veroorloven om geduldig en reëel te zijn. Gelukkig zie ik op zaterdagmorgen dat het bij onze jeugd geweldig gaat."

Op het veld van Hanwell Town proeft hij de puurheid van het echte clubvoetbal. Het ploegje heeft zelfs het clubhuis verhuurd als kinderdagverblijf. De collega van Van den Herik blijkt schilder te zijn, hij verontschuldigt zich omstandig voor zijn werkmanskloffie. Ken Bates, de grote man van Chelsea, heeft verder zijn wortels in dit gehucht. Dertig kilometer verderop heeft de eigenaar van Chelsea binnenin het stadion van Stamford Bridge Chelsea Village uit de grond gestampt: een hotel- (300 luxe kamers a ƒ500 per nacht) en appartementencomplex, waarin ook zijn reisorganisaties, verzekeringen, restaurants en postorderbedrijf zijn ondergebracht. Het moet op termijn de financiële motor worden van Chelsea en kent nu al een omzet van 350 miljoen gulden per jaar.

De voetbalclub, die aan de beurs genoteerd is, maakt onderdeel uit van het moederbedrijf. Een voorbeeld voor Van den Herik, die tenslotte ook nog kantoor houdt in Londen? "Het is in de Nederlandse verhoudingen denk ik niet haalbaar. Bovendien kun je iets prachtigs neerzetten, net zoals het Gelredome, maar kun je er dan ook veel geld mee verdienen? Ik ben heel benieuwd wat Bates mij daar over zal vertellen. Zulke gasten hebben een bepaalde visie op de onroerendgoedmarkt, die in Londen als een raket omhooggeschoten is. Ze hebben gigantisch geïnvesteerd, maar ik zie dit soort projecten toch meer als een investering in onroerend goed."

Dat het clubs én eigenaren door dergelijke ontwikkelingen beter is gegaan in Engeland, is prachtig meegenomen. Niemand hoeft eraan te twijfelen, dat Van den Herik te weinig innovatief denkt. Dat weten ze bij de KNVB langzamerhand maar al te goed. Maar voorlopig is het Nederlandse verhaal van een hele andere orde. De vrijwilligers van Hanwell Town kijken dan ook vreemd op, wanneer trainer Beenhakker en zijn spelers na afloop de bosjes induiken, omdat er twee ballen kwijt zijn. Zelfs de onberispelijk geklede Van den Herik laat zich niet onbetuigd en helpt een handje bij de jacht op het speelmateriaal. Hij weet tenslotte als geen ander dat ze in Rotterdam toch op de kleintjes moeten letten.

Trainer Leo Beenhakker van Feyenoord twijfelt of hij Kees van Wonderen, Jean-Paul van Gastel, Julio Ricardo Cruz en Ulrich van Gobbel vanavond laat meespelen tijdens de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de Champions League bij Chelsea. Het kwartet bleek gisteravond tijdens de training genezen van hun blessures. Met het oog op de competitiewedstrijd van zondag tegen PSV vreest Beenhakker voor overbelasting van het viertal.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.