Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Cybercard]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]

Barça bijna de mist in

BARCELONA, woensdag

Barça moest in het Olympia-stadion in Berlijn genoegen nemen met een schamel puntje (1-1). Niet het matige Hertha was gisteren de grootste opponent, maar de abominabele weersomstandigheden. Met een temperatuur van vijf graden onder nul en een ondoordringbare mist die normaal spel bijna onmogelijk maakten.

Een Nederlands gevecht in de Champions League. Kluivert is in het mistige Berlijn Herta BSC-verdediger Dick van Burik te snel af. De Barcelona-spits schiet naast.

Foto: Reuters

De omstandigheden konden als excuus gelden voor het feit dat de ploeg van Van Gaal geen moment de herinnering kon doen herleven aan de superieure prestaties van de eerste ronde tegen Fiorentina en Arsenal. Barça startte uiterst behoudend en liet zich in de beginfase ver terugdringen door de Duitsers. Hertha genoot van de ruimte en dook keer op keer gevaarlijk voor het doel van Hesp op. Thom schoot in kansrijke positie voorlangs, terwijl Preetz zijn slimme lobje net over de lat zag zeilen.

Barcelona leek al in het begin kopje onder te gaan. Cocu mocht van geluk spreken dat de Russische arbiter Levnikov de bal niet op de stip legde toen hij de doorgebroken Schmidt tackelde. En Hesp moest alle registers opentrekken bij een kopbal van Michalke. Maar na het Duitse offensief slaagde Barça erin de linies op te schuiven en onder de pressie van Hertha uit te komen. En dat leverde al snel succes op. Cocu kopte de bal uit een corner van Figo door waarna de volledig vrijstaande Luis Enrique alleen maar hoefde te knikken.

Maar de ploeg van Van Gaal verzuimde door te drukken, probeerde op safe te spelen en koos voor een degelijke opbouw wat echter ten koste ging van de snelheid. Ook de creativiteit van Rivaldo, die op het laatste moment toch niet fit genoeg bleek om mee te reizen naar Berlijn, werd node gemist. De combinaties van Barcelona waren veel te doorzichtig waardoor Hertha regelmatig kon counteren. Met name het kleine dravertje Wosz, een van de weinige spelers met Europese klasse, kreeg veel te veel ruimte.

De voormalige Oost-Duitse international zocht steeds de rug van Zenden op, die van Van Gaal de voorkeur had gekregen op de linksbackplaats boven Sergi die zijn blunder afgelopen zaterdag tegen Valencia met een plaats op de bank moest bekopen. Zenden kweet zich redelijk van zijn taak op de voor hem ongewone plek. Eerst redde hij op de doellijn toen Michalke uit een corner binnen kopte. En luttele minuten later tikte hij als laatste man de bal voor de voeten van de doorgebroken Preetz weg. Maar na een half uur kon ook Zenden niet verhinderen dat Wosz Michalke met een gave trekbal bereikte, die van 20 meter onhoudbaar langs Hesp kogelde (1-1).

Pas in de slotfase van de eerste helft drong Barça weer aan met gevaar. Doelman Kiraly tikte een venijnige vrije trap van Figo net naast, terwijl Cocu zijn kopbal net naast de verkeerde kant van de paal zag verdagen. De mist speelde arbiter Levnikov parten toen hij in het schimmenspel niet ontwaarde dat Sverisson Cocu neerlegde.

Na rust was spelen vanwege de dichte mistdeken bijna onmogelijk. Arbiter Levnikov verzuimde de enige juiste maatregel te nemen en dat was het duel te staken. De wedstrijd ontaardde in een regelrechte Russische roulette, waarin Barça de beste mogelijkheden had. Met een leeggespeelde Wosz kwam Barça zelden meer onder druk en kreeg de beste mogelijkheden via Figo en Dani. Maar daar moest het gros van de 45.000 toeschouwers wel naar raden afgaande op het rumoer aan de andere kant van het stadion omdat .

Hertha BSC (Dui) - FC Barcelona (Spa) 1-1 (1-1). 14. Luis Enrique 0-1, 33. Michalke 1-1. Scheidsrechter: Levnikov (Rus). Toeschouwers: 65.000. Gele kaart: Konstandinis, Sverisson, Wosz (Hertha).

Groep A

Herta BSC - Barcelona 1-1
Sparta Praag - FC Porto 0-2

FC Porto (Por)..... 1-3 (2-0)
Herta BSC (Dui) ...1-1 (1-1)
Barcelona (Spa).... 1-1 (1-1)
Sparta Praag (Tsj) .1-0 (0-2)

Groep B

Fiorentina - Man. United 2-0
Valencia - G. Bordeaux 3-0

Valencia (Spa)...... 1-3 (3-0)
Fiorentina (Ita) ......1-3 (2-0)
Man. United (Eng) 1-0 (0-2)
G. Bordeaux (Fra) 1-0 (0-3)

Groep C:

Dynamo Kiev (Oek) - Real Madrid (Spa)
Rosenborg BK (Noo) - Bayern München (Dui)

Groep D:

Ol. Marseille (Fra) - Lazio Roma (Ita)
Chelsea (Eng) - Feyenoord (Ned)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.