Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[Vacatures]

EK nog ver weg voor basketballers

Van onze basketbalmedewerker - AMSTERDAM, woensdag

Het Nederlands basketbalteam staat de komende weken voor een zware krachtproef. Om zich voor de EK-eindronde van 2001 te plaatsen, moet het bij de eerste twee eindigen van de poule van zes. Dat zal niet meevallen, want Oranje zal behalve de middenmoters Zweden, Bulgarije en Finland ook de Europese subtoppers Israël en Bosnië achter zich moeten laten. Aanstaande zaterdag en volgende week woensdag speelt het tegen respectievelijk Zweden (thuis) en Bosnië (uit). Vanavond treedt het in Tel Aviv aan tegen Israël.

De Nederlandse Basketball Top, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de nationale ploegen, heeft bondscoach Bob Gonnen met een onmogelijke opdracht opgezadeld. Dit orgaan heeft eigenlijk maar één taak: het creëren van zoveel mogelijk trainingsuren voor Oranje, onder de best mogelijke omstandigheden. Daarin heeft het volstrekt gefaald. In de daarvoor geschikte zomerperiode trainde en speelde de ploeg slechts één maand, en dat nog met de toenmalige assistent-coach Jan Eggens die inmiddels niet meer in dienst is bij de NBT. Israël en Bosnië bereidden zich in bijna twee maanden voor op de EK-eindronde in Frankrijk, die tot half juli duurde.

Gonnen kreeg daarentegen een part-time aanstelling en moet op stap met een ploeg die hij enkel de afgelopen twee dagen heeft kunnen voorbereiden. Gonnen is in dienst bij Hans Verkerk Keukens Seagulls, en was daarvoor bondscoach van de nationale jeugdselecties van Israël. "Ik had geen keus", verklaart hij. "Het was dat, of niets. Toch heb ik hoop, omdat ik de tegenstander zo goed ken. Ik heb elke speler van Israël zelf opgeleid en weet precies wat ze wel en niet kunnen. Met Hammink, Nahar, Elson en Huybens hebben we zeer goede inside-spelers. En Van der Sluis, Van den Broek en Krieger kunnen voor voldoende outside-dreiging zorgen. We zullen alles uit de kast moeten halen, ondanks de gebrekkige voorbereiding."

Gelukkig is de loting Nederland goed gezind. Het is niet absoluut noodzakelijk dat de uitduels tegen Israël en Bosnië worden gewonnen. In het volgende seizoen na hopelijk een veel betere en langere preparatie kunnen eventuele uitnederlagen op eigen terrein worden recht gezet. De thuisontmoeting tegen Zweden, aanstaande zaterdag, lijkt daarom van cruciaal belang. Om de kans in eigen hand te houden, mag deze absoluut niet worden verloren.

Gonnen: "Nederland kán verrassend uitpakken en bijvoorbeeld twee van de drie komende duels winnen. Het talent is er, ik heb vertrouwen in dit team." De gedwongen absentie van Serge Zwikker en Rolf Franke is ongetwijfeld een streep door de rekening van de kleine Israëlische Amerikaan. Zwikker is met het Spaanse Breogan in degradatiestrijd gewikkeld en wil zijn werkgever komend weekeinde niet in de steek laten. Franke tobt al het hele seizoen met blessures.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.