Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Siteshopper]
[BOL]
[Autosite]
[Vacatures]
[Netaspect]
[Veilinghal]
[EUBOS.NL]

Mist houdt ministers weg van WEU-top

door Guido van de Kreeke - LUXEMBURG, woensdag

De ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie) zijn gisteren op weg naar het beraad van de West-Europese Unie (WEU) boven Luxemburg volledig de mist ingegaan.

De bewindslieden, die vroeg in de morgen ieder met een eigen toestel naar het internationale overleg over een toekomstige Europese militaire macht vlogen, moesten vanwege de ondoordringbare nevel onverrichter zake terugkeren.

Minister De Grave vloog in de Gulfstream, de 'pechkist' van de voormalige staatssecretaris Gmelich Meijling, en minister Van Aartsen zat in een klein toestel, waarmee hij onlangs nog bleef hangen in de mist boven Berlijn.

WEU-ambassadeur Biegman verdedigde nu in plaats van minister Van Aartsen het Nederlandse standpunt in Luxemburg. Hij hamerde erop dat een eigen Europese vredesmacht nooit een onderonsje van een paar grote landen mag worden, waarbij de kleintjes telkens moeten afwachten wat hun rol zal zijn. Het zal volgens Nederland na de lessen van Kosovo en Bosnië moeten gaan om het tonen van "één Europees gezicht met één stem en één vuist."

Bij het veelvuldig besproken gezamenlijke Europese buitenlandse en veiligheidsbeleid, dat volgende maand tijdens een Eurotop in Helsinki vaster vorm moet krijgen, kan volgens Nederland geen plaats zijn voor "exclusieve interne kringetjes of contactgroepen". Bovendien beklemtoonde Biegman dat Europa altijd "in een voortdurende dialoog en uitwisseling van informatie met de NAVO zal moeten opereren. Wij willen geen Europa dat in zijn eentje beslissingen gaat nemen."

De EU en de NAVO moeten op elkaar aansluitende organisaties worden, zo stelde Biegman. De Fransen hebben vergaande plannen voor meer Europese strijdkrachten. De Duitse minister van Defensie Scharping zei gisteren echter dat hij meer zag in een betere organisatie van de Europese troepen, zodat ze sneller inzetbaar zijn.

Scheidend WEU-secretaris-generaal Cutileiro onderstreepte dat Europa te weinig aan defensie besteedt. "En wat ze uitgeven, besteden ze op de verkeerde manier," aldus de Portugees die wordt opgevolgd door EU-'superminister' van Buitenlandse Zaken Solana.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.