Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Veilinghal]
[BOL]
[Autosite]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[Netaspect]
[Siteshopper]

Clinton hamert op
verzoening Kosovaren

Van onze correspondent - BOEDAPEST, woensdag

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren tijdens een bliksembezoek aan de Servische provincie Kosovo er in soms emotionele betogen op gehamerd dat er een einde moet komen aan de etnische haat.

De Amerikaanse president Clinton nee mt een bad in de menigte die in de Kosovaarse plaats Urosevac is samen gestroomd om hem te verwelkomen.

FOTO: AP

Op de laatste dag van zijn tiendaagse bezoek aan Zuidoost-Europa deed de president de Kosovaarse plaats Urosevac aan. Volgens Clinton vormt de angst voor iemand die anders is het grootste gevaar voor de 21e eeuw. Bijna alle conflicten in deze eeuw kwamen voort uit religieuze of rassengeschillen, aldus Clinton.

De president stelde zijn eigen troepen ten voorbeeld. Deze mengelmoes van rassen en godsdiensten is volgens Clinton een voorbeeld hoe men door samenwerking veel kan bereiken.

Met zijn dochter Chelsea aan zijn zijde benadrukte Clinton tijdens speeches voor de Amerikaanse troepen en de burgers van Urosevac "dat de blinde haat uit het verleden moet worden afgezworen om een maatschappij te creëren waarin alle kinderen van Kosovo veilig kunnen leven."

"Wij wonnen de oorlog, maar alleen jullie kunnen de vrede veroveren", aldus Clinton.

In Urosevac, waar de bevolking massaal was uitgelopen om met Amerikaanse vlaggetjes te zwaaien in een sfeer die deed denken aan de NAVO-intocht nu vijf maanden geleden, werd Clinton enthousiast ontvangen. Hetzelfde gold voor het onthaal door de Amerikaanse soldaten, waarmee Clinton een vervroegd 'Thanksgiving' diner nuttigde.

Angst

De vrolijke sfeer kon echter niet verbloemen dat Kosovo nog steeds door veel problemen wordt geplaagd. Het grootste deel van de Servische bevolking is gevlucht en de Serviërs die zijn gebleven leven in voortdurende angst het slachtoffer te worden van op wraak beluste Albanezen.

"We hopen dat de huidige tragedie in Kosovo niet is, wat de Amerikaanse bevolking in het hoofd had toen zij het opnam voor de etnische Albanezen", schreef de orthodoxe bisschop Artemije in een open brief aan Clinton. Volgens de bisschop zijn er sinds de 'vrede' zo'n 400 Servische burgers in Kosovo vermoord.

De ongeveer 42.000 soldaten van de internationale KFOR-macht trachten de Serviërs wel te beschermen maar kunnen niet overal tegelijk zijn.

Ook de internationale hulp kent nog tal van gebreken. Water en elektriciteit ontbreken soms nog. De hoogste VN-gezant voor Kosovo, Bernard Kouchner, werd gisteren wat kwaad om al die verwijten. "Hou daar toch eens over op, we hebben scholen en huizen herbouwd, geven mensen te eten. Er is hier meer bereikt dan na vijf jaar in Bosnië", beet hij de pers toe.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) was in een gisteren gepubliceerd rapport echter ook zeer kritisch over de situatie in de westerse Balkan-landen. Volgens de samenstellers van de nota tiert de corruptie er welig en bestaan er samenwerkingsverbanden tussen de georganiseerde misdaad en de regering.

"Het is opvallend welk een groot deel van de politieke elite zich heeft verrijkt terwijl de bevolking alsmaar armer wordt."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.