Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[EUBOS.NL]
[Compu'Train]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[Yess]

Aids-epidemie laat
zich niet afremmen

  LONDEN, woensdag

Ondanks krachtige nieuwe medicijnen en omvangrijke voorlichtingscampagnes verspreidt het aids-virus zich sneller in de wereld, zo zegt VN-organisatie Unaids in een rapport dat gisteren verscheen.

Ongeveer zestien miljoen mensen zijn tot nu toe aan aids overleden. Naar schatting 33,6 miljoen mensen zijn met het virus besmet. De aidsbedreiging is in geen enkel land kleiner geworden.

Wereldwijd stierven dit jaar 2,6 miljoen mensen aan de ongeneeslijke ziekte, een nieuw record. Ongeveer 5,6 miljoen ongelukkigen zijn dit jaar met het virus besmet. ,,Aids is de grootste ontwikkelingsbedreiging in veel landen'', aldus Unaids-directeur Peter Piot in het rapport.

De meeste gevallen komen nog steeds in Afrika voor, met name ten zuiden van de Sahara, waar 12,2 miljoen vrouwen en 10,1 miljoen mannen het virus dragen, tweederde van het totale aantal besmettingen.

Voor het eerst is het aantal geïnfecteerde vrouwen duidelijk groter dan dat van de mannen. Vooral meisjes in de leeftijd van 15 tot 19 jaar lopen gevaar. Hun kans op aids is vijf tot zes keer zo groot als dat van mannen in dezelfde leeftijdscategorie.

In Ethiopië zijn bijna vier miljoen mensen besmet, zo berichtte de Ethiopian Herald gisteren. Ruim 9 procent van de bevolking draagt het aidsvirus bij zich.

De levensverwachting in zuidelijk Afrika, die nu op 59 jaar ligt, zal door de ziekte volgens het rapport tussen 2005 en 2010 zijn afgenomen tot 45 jaar, net als in het begin van de jaren vijftig. De meeste Afrikaanse staatshoofden zijn zich volgens Piot wel van de aidsbedreiging bewust, zodat ,,sterkere, effectievere maatregelen'' zullen worden genomen.

Rusland kent de snelste stijging van aidsgevallen. Het aantal hiv-geïnfecteerden is daar sinds 1997 verdubbeld. In Moskou zijn in de eerste negen maanden van dit jaar meer besmettingen geteld dan in alle jaren daarvoor bij elkaar. Reden voor de stijging is de toename van de harddrugsconsumptie onder werkloze jongeren en het gebruik van niet-steriele injectienaalden. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.