Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[EUBOS.NL]
[Yess]
[CMG]
[Compu'Train]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]

Alle zorg moet via huisarts

Van onze economische redactie - AMSTERDAM, woensdag

De huisarts moeten de volledige verantwoordelijkheid krijgen voor het doorsturen van patiënten naar een ziekenhuis of thuiszorgorganisatie. Hij moet bepalen bij welke instellingen zijn patiënt het best en het snelst geholpen wordt. Hij krijgt hiervoor een budget van gemiddeld 4800 gulden per patiënt per jaar.

Dit is de kern van een revolutionair plan voor de herziening van de gezondheidszorg dat gisteren is aangeboden aan minister Borst (Volksgezondheid). Het plan, dat nog moet worden uitgewerkt, is afkomstig van voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid Simons en professor J. Sixma, voorzitter van de Gezondheidsraad.

Om deze service te kunnen bieden, moet de huisarts de praktijk fors uitbreiden met onder meer verpleegkundigen, fysiotherapeuten en zogenoemde zorgmakelaars. Deze moeten de patiënt helpen bij het vinden van de voor hem beste behandeling of verpleeginstelling. Nu ligt deze taak nog bij de zorgverzekeraars.

Minder omwegen
"De wachtlijsten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen", denkt Simons. "Nu verdwijnt de patiënt na het huisartsbezoek uit het zicht en ontbreken de prikkels bij de ziekenhuizen en andere zorginstellingen om binnen de budgetten te blijven. Met de huisarts als spil wordt het stelsel minder anoniem. Een gezin kan dan bijvoorbeeld direct bij hem vragen om vervoer voor een gehandicapt kind. Nu gebeurt dat via veel omwegen."

"Uitgangspunt is dat de burger de verantwoordelijkheid voor zijn eigen gezondheid weer terug krijgt", legt Simons uit. "De huisarts dient dan als een soort coach. Door de huisarts verantwoordelijk te maken voor het budget en de uitvoering van de zorgverlening, ontstaat een prikkel tot concurrentie. Ziekenhuizen en thuiszorginstellingen en dergelijke moeten immers kwaliteit leveren om door de huisarts te worden uitgekozen."

De burger op zijn beurt moet makkelijk kunnen overstappen naar een andere huisarts als de dienstverlening hem niet bevalt. Daartoe moeten huisartsen een acceptatieplicht krijgen. Problemen hoeft dat volgens Simons niet op te leveren omdat oudere en zieke patiënten een hoger budget meebrengen in de praktijk. Hoe dit overigens op het platteland moet worden gerealiseerd is nog onduidelijk.

Geen risico
De politiek moet wel vaststellen welke gezondheidszorg thuishoort in het basispakket en welk budget daar bij hoort. De zorgverzekeraars dragen in tegenstelling tot waar de overheid nu op afkoerst geen risico voor het basispakket maar moeten zich richten op aanvullende pakketten. Door de instellingen hun budgetten af te nemen, zullen zij hun prestaties openbaar moeten maken om te worden uitgekozen door de huisartspraktijken. De beide experts verwachten dat de kwaliteit van de gezondheidszorg hierdoor fors zal toenemen.

Het idee is bedoeld als bijdrage aan de hernieuwde discussie over de toekomst van het zorgstelsel. Het huidige systeem dreigt ten onder te gaan door onder meer de vergrijzing en de toenemende medische mogelijkheden. Wachtlijsten en ontevredenheid bij de steeds mondiger patiënt zijn het gevolg.

Sixma en Simons verwachten dat invoering van hun stelsel zo'n 10 jaar zal duren. Een van de struikelblokken is het tekort aan huisartsen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.