Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
24 november 1999
 

[EUBOS.NL]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Compu'Train]
[Yess]

Bijna helft scholieren
tegen komst asielzoekers

Van onze onderwijsredactie - DEN HAAG, woensdag

Bijna de helft van alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar vindt het niet goed dat allochtonen in ons land gewoonten of gebruiken uit hun eigen cultuur voortzetten. Eenzelfde 45 procent vindt dat Nederland geen asielzoekers meer moet toelaten.

Van de jongeren in de vier grote steden, waar de meeste allochtonen wonen, vindt echter driekwart dat nieuwkomers aan hun eigen cultuur moeten vasthouden. De matige waardering voor buitenlandse leefstijlen heerst vooral in het noorden van het land.

Dit staat in Dit Nationaal Jongerenadvies '99, dat gisteren werd gepresenteerd aan minister Jorritsma (Economische Zaken).

Jongeren komen niet erg sociaal naar voren uit de enquête van de stichting Codename Future die onder 11.000 middelbare scholieren werd gehouden. Een verplichting voor schoolverlaters om bij te springen in asielzoekerscentra, bejaardenoorden of de kinderopvang wordt zwaar afgekeurd. Liefst 89 procent staat niet achter dit plan voor zorgplicht van minister Borst (Volksgezondheid).

Op het gebied van verkeer willen veel jongeren de vrijheid. Zo vindt 45 procent dat Schiphol, de autowegen en het spoornet altijd mogen uitbreiden. De aanhang voor meer vliegtuigen, spoor en wegen neemt af naarmate het opleidingsniveau stijgt.

Bijna alle jongeren vinden dat het nieuwe zelfstandig leren op havo en vwo steeds zwaarder wordt. Zij merken dat hun scholen en docenten slecht op de onderwijshervormingen zijn voorbereid. Bovendien vinden zij de nieuwe situatie nogal onduidelijk.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.